Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Doorgaan nadat je partner overlijdt

Als je partner overlijdt, staat je wereld op zijn kop. Alles waar je jarenlang samen van genoot, wat je samen ondernam en waar je samen blij van werd, valt in één klap weg. Je partner verliezen betekent een leeg huis bij thuiskomst, een lege stoel aan de eettafel en een koude plek in bed. Hoe ga je hiermee om en hoe pak je je sociale leven na verloop van tijd weer op?

Chris Bogaers is uitvaartverzorger bij Monuta en deskundige op het gebied van rouwverwerking. Hij zet zijn expertise in bij nabestaanden die de uitvaart net achter de rug hebben; Chris neemt in die eerste weken een aantal keer contact met hen op om te vragen hoe het gaat. “Daarna ronden we het contact af. Als ik het gevoel heb dat er meer nodig is, adviseer ik de nabestaanden om - via hun huisarts - contact te leggen met een professionele rouwverwerker.”

Eenzaamheid
Chris ziet dat de klap van het verlies het grootst is na onverwacht overlijden. Er is dan vaak geen tijd geweest voor afscheid en geen enkele voorbereiding op het naderend verlies.

Na bijvoorbeeld een lang dementietraject ervaren nabestaanden soms juist opluchting - wat vaak weer gepaard gaat met schuldgevoel. “Waar de meeste nabestaanden tegenaan lopen bij het verlies van een partner is de eenzaamheid. Alleen naar een feestje, alleen thuiskomen, alleen eten; het valt mensen zwaar. Logisch ook. Het zijn dit soort alledaagse zaken die je steeds weer confronteren met het feit dat je geliefde er niet meer is.”

Tijd en geduld
Tijd heelt alle wonden; het is een wat oubollig gezegde en lijkt groot verdriet te bagatelliseren, maar Chris weet dat het wel degelijk waar is. “Gun jezelf de tijd, is mijn advies. Denk niet te snel: we gaan er weer tegenaan. Vroeg of laat loop je tegen een muur aan. In hoeverre en hoe snel je je sociale leven weer oppakt, verschilt per persoon. De een vaart goed bij zich terugtrekken, een tijdje zijn sociale activiteiten op een laag pitje zetten. De ander gaat juist heel goed op afleiding en zoveel mogelijk mensen om zich heen verzamelen. Het is zaak dat je goed te rade gaat bij jezelf: wat heb ik nodig? Laat je vooral niet leiden door mensen om je heen en hun meningen. Je weet zelf het allerbeste wat goed voor je is.”

Meer informatie om om te gaan met verlies?

Ontvang regelmatig handige tips en inspirerende verhalen rechtsreeks in je mailbox. Schrijf je nu gratis in voor de digitale nieuwsbrief van Vief.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Rouwen in drie fases
Rouw kent grofweg drie fases. Eerst: het moment van overlijden, letterlijk een fractie van een seconde. Van het ene op het andere moment is iemand er niet meer, of je er nu lang of kort naar toegeleefd hebt. Een bizar moment voor ieder mens. Daarna dient de regelfase zich aan, waarin veel mensen hun verstand op nul zetten om alle noodzakelijke beslissingen te kunnen nemen.” Wat weinig mensen zich tijdens hun leven realiseren, is dat het voor nabestaanden in deze regelfase een wezenlijk verschil maakt als de uitvaartwensen vastgelegd zijn. Nabestaanden moeten al zoveel keuzes maken en het is voor hen fijn als ze weten wat de overledene zelf belangrijk vond. Een goede voorbereiding maakt de weg vrij voor een goed afscheid. En dat is goud waard. Een handige (en gratis!) manier om uitvaartwensen online in te vullen, is bijvoorbeeld via Mijn Uitvaartwensen.

Zwaarste fase
“De zwaarste fase is de derde: die van realisatie. De uitvaart is geweest, je komt thuis en het is stil. Te stil. Alles overvalt je. Chris: “Je wordt ineens niet meer geleefd, die eerste golf van aandacht is voorbij en de stilte komt voor velen als donderslag bij heldere hemel. Vaak zoeken mensen in deze fase vooral de binnenste schil van hun sociale netwerk op; familie, beste vrienden, kinderen. Na verloop van tijd breidt die kring zich langzaam weer uit.”

Vraag hulp
Dikke kans dat er in je sociale omgeving veel mensen zijn die ‘iets’ voor je willen doen. Je weet zelf hoe ze je het beste kunnen helpen. Help op jouw beurt deze mensen en wees duidelijk in je behoefte. Zo haal je zelf het optimale uit vriendschappen en hebben je vrienden het gevoel van betekenis voor je te zijn.

Lotgenoten
Juist als je je eenzaam voelt, kan het heel fijn zijn om met lotgenoten te praten. Informeer eens bij het buurthuis in jouw omgeving; vaak worden daar bijeenkomsten georganiseerd voor mensen die hun partner verloren hebben.

De draad weer oppakken
“Je partner verliezen is loodzwaar maar het leven is te mooi om thuis te blijven zitten,” besluit Chris. “Pak de draad weer op als je voelt dat de tijd daar rijp voor is. Het leven biedt voldoende aanknopingspunten om er weer iets van te maken. Voel je niet schuldig als je langzaamaan weer gaat genieten van leuke dingen, lol hebt met vrienden of zelfs - ooit - een nieuwe liefde vindt.”

Vief tipt

  • Monuta deelt veel goede tips voor rouwverwerking.
  • Met de Rouwmeter kun je zien hoe ver je bent in het rouwproces.
  • Het Fonds Psychische Gezondheid heeft een brochure gemaakt over rouw.
  • Het Landelijk Steunpunt Rouw biedt hulp en steun bij verlies.
  • Bij de hulplijn van MIND Korrelatie kun je dagelijks (gratis) terecht voor vragen over rouw aan psychologen en maatschappelijk werkers. MIND Korrelatie biedt ook rouwverwerking begeleiding.
  • Je kan bij uitvaartverzorger Monuta gratis je uitvaartwensen invullen. Zo krijg je direct een goed beeld van jouw uitvaart, inclusief bijkomende kosten.

Meest gelezen