Meer dan 1,2 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes type 2 - en daar komen er wekelijks duizend bij. Harde cijfers; gelukkig is er ook goed nieuws. Want wist je dat diabetes type 2 bij 40% van de patiënten omkeerbaar is? En dat een gezonde leefstijl helpt om diabetes type 2 te voorkomen?
Vief legt uit hoe je die gezonde leefstijl voor elkaar krijgt. Eerst even een stukje theorie. Er zijn twee vormen van diabetes: diabetes type 1 en diabetes type 2. Beide vormen hebben te maken met insuline en bloedsuiker, maar zitten heel verschillend in elkaar.
Diabetes type 1
Deze variant wordt gekenmerkt door een totaal gebrek aan eigen insuline en komt meestal voor bij kinderen en jonge volwassenen. Men noemt het daarom ook jeugddiabetes. Over het ontstaan van dit type is nog veel onduidelijk. Specialisten gaan ervan uit dat een storing in het immuunsysteem, veroorzaakt door een virale infectie en/of erfelijke factoren, de oorzaak is van dit type diabetes.
Diabetes type 2
Bij deze variant maakt het lichaam zelf nog insuline aan, maar is deze onvoldoende en/of minder werkzaam. Diabetes type 2 komt verreweg het vaakst voor, met name bij mensen boven de 45. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken. Erfelijkheid, overgewicht en omgevingsfactoren zoals een verkeerd voedingspatroon en te weinig beweging - en vaak een combinatie hiervan - kunnen een rol spelen.
Best lastig in je eentje
Zoals je leest, zijn erfelijke factoren maar ook omgevingsfactoren van invloed op de ontwikkeling van diabetes type 2. En dáár komt de leefstijl om de hoek kijken. Aan overgewicht bijvoorbeeld, of een verkeerd voedingspatroon, kun je werken - maar dat is in je eentje nog best lastig. En dat is precies de reden dat 2diabeat, een onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord van de overheid, in verschillende dorpen en wijken in Nederland actief is.
Vaker handige tips ontvangen in je mailbox?
Ontvang regelmatig handige tips en inspirerende verhalen rechtsreeks in je mailbox. Schrijf je nu gratis in voor de digitale nieuwsbrief van Vief.
De kracht van samen
De kerngedachte van 2diabeat is dat leefstijlverandering met hulp van de omgeving vaak wél lukt. De organisatie verbindt en versterkt lokale initiatieven van professionals en bewoners van één wijk. Vervolgens gaan ze samen aan de slag gaan met een gezonde en vitale leefstijl. Deze aanpak is samen met zo’n 200 experts en ervaringsdeskundigen ontwikkeld en gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. En dat spreekt aan. Steeds meer wijken en dorpen sluiten zich aan en werken samen aan een gezondere voeding, meer beweging, voldoende slaap en minder stress. Check hieronder of jouw gemeente al mee doet met 2diabeat.
Diabetes omkeren
De kracht van samen wordt ook onderschreven door TNO Healty Living, dat uiteenlopende studies naar leefstijlverandering en leefstijlgeneeskunde doet. Voor het onderzoek naar diabetes type 2 werd samengewerkt met de online supportgroep Je Leefstijl Als Medicijn. TNO vroeg 150 leden van die supportgroep naar hun ervaringen. Die was, kort en bondig, dat je samen meer bereikt. Dit blijkt ook uit de volgende hoofdpunten van het onderzoek:
- 87%van de deelnemers neemt aan de community deel om hun diabetes om te keren.
- 86% stelt dat inzicht in de bloedwaardes aanleiding was om veranderingen in hun leefstijl aan te brengen.
- 80% onderschrijft dat ze samen met de community meer bereiken dan ze zelf zouden kunnen.
- Ervaringen en succesverhalen van anderen, net als nieuwsberichten kunnen daarbij van grote invloed zijn.
- Gegevens zoals bloedwaardes, medicatiegebruik en gewicht worden door de deelnemers vaker met andere leden van de community gedeeld dan met de huisarts of familie.
Samen aan de slag
Zo zie je: een diagnose diabetes type 2 kún je omkeren. Ook samen aan de slag tegen diabetes type 2? 2diabeat heeft de ambitie om in 2027 in alle gemeenten tenminste in één wijk actief te zijn. Kijk hier of jouw wijk al een team heeft.