Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Borstkanker de baas … en dan?

Traditiegetrouw is oktober Borstkankermaand. Een bijzondere en beladen maand voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft gekregen met borstkanker. Voor Huid- & Oedeemtherapeut Lucette Vermeijden is oktober de maand waarin ze roze sokken draagt tijdens de lessen Borstkankerherstel-Pilates en biedt ze speciale verwenbehandelingen aan in haar praktijk Nazorg Borstkanker. “Het échte herstel van borstkanker begint pas als de oncoloog je ontslaat.”

De 5-jaarsoverleving van borstkanker is de afgelopen 60 jaar flink verbeterd: van 52% in 1955 naar 88% nu. Dat is natuurlijk fantastisch nieuws. Het betekent ook dat er steeds meer vrouwen zijn die na een ingrijpende diagnose en heftig behandeltraject de draad van hun leven weer kunnen oppakken. Alleen is dat vaak niet zo makkelijk als het klinkt. De trein komt tot stilstand en de verwerking begint. Allerlei restklachten en complicaties dienen zich aan. En mán, wat ben je eigenlijk ontzettend moe… Lucette: “Veel vrouwen die op dit punt aanbelanden, vinden dat ze niet mogen zeuren. Dat hebben ze al genoeg gedaan in de afgelopen tijd, vinden ze. Ze zijn streng voor zichzelf; ik heb voldoende hulp gekregen, nu kan ik het wel weer zelf. Wat ze zich niet realiseren, is dat het nog lang niet klaar is. Dat herstellen en je weer ‘een beetje mens voelen’ langer nodig heeft. En dat - als je er niet de tijd voor neemt - je herstel alleen maar langer duurt.”

Van huidproblemen tot frozen shoulder

“Vrouwen hebben na een behandeltraject tegen borstkanker vaak last van huidproblemen zoals pijnlijke littekens,” legt Lucette uit. “Ze kunnen geen bh meer aan, kunnen soms hun arm helemaal niet meer optillen. Tijdens een stage zag ik een vrouw die rondliep met een frozen shoulder. Al twee jaar. Ze dacht dat ze dit maar moest accepteren. Ik dacht daar anders over en ging googlen op ‘nazorg borstkanker’. Het resultaat: nul hits. Niks te vinden over huidtherapie maar ook niet over fysiotherapie na borstkanker, of diëtiek, coaching of massages. Ik was verbaasd en mijn missie was geboren. Ik wilde een pand waarin allerlei disciplines samenkwamen die ex-borstkankerpatiënten nazorg konden bieden.”

Alles onder één dak

Het fysieke resultaat van Lucette’s missie werd tien jaar geleden opgericht in Haarlem: een Zorg Onder Een Dak instelling waarin zo’n twintig therapeuten samen holistische nazorg verlenen. Lucette zelf zit er als huid- en oedeemtherapeut en daarnaast is er oefentherapie, compressietherapie, fysiotherapie, psychologie, psychotherapie, diëtiek, medische pedicure, borstprotheses en care-lingerie, voedingsdeskundige begeleiding en advies, osteopathie, coaching bij herintreden, massage, healing touch, verschillende vormen van yoga en (ook weer van Lucette zelf) Borstkankerherstel-Pilates.

Je weer vrouw voelen

Deze opsomming geeft meteen aan hoe breed de impact van borstkanker is. “Klopt, borstkanker heeft gevolgen voor ontzettend veel gebieden van je lichaam en geest. Daarom is het ook zo ingrijpend. En daarom is goede nazorg ook zo essentieel, om je weer vrouw te voelen in plaats van patiënt. Om weer te ontdekken wat je allemaal wél kunt. En om je weer zelfvertrouwen te geven. Het hoeven echt geen lange trajecten te zijn. Mijn ervaring als huidtherapeut is dat met een paar littekenmassages er echt al zoveel verlichting kan zijn!”

Nazorg voor alle vrouwen

Met een goedlopend nazorg-centrum in Haarlem leunt Lucette nog lang niet achterover. “Onze nieuwste ontwikkeling is een speciale academie voor afgestudeerde huidtherapeuten, waarin ik deze mensen leer wat ik weet over borstkanker en nazorg. Ook wil ik Nederland graag verder veroveren met meer locaties, zodat alle vrouwen in ons land die te maken krijgen met borstkanker en herstel deze vorm van nazorg kunnen krijgen.”

Lucette’s tips voor ex-borstkankerpatiënten:

- Weet dat je het niet alleen hoeft te doen! Er zijn zoveel therapeuten en behandelaars die een verschil voor jou kunnen maken.

- Besef dat je je hersteltraject verkort als je niet blijft rondlopen met klachten maar hulp vraagt. Gun jezelf dat!

- Struin het internet af op zoek naar mooie initiatieven: kijk bijvoorbeeld eens bij de Borstkankervereniging.


Meest gelezen

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief

Regelmatig tips en inspiratie rechtsreeks en gratis in je mailbox. Viefs nieuwsbrief staat bomvol inspiratie, tips en nieuwtjes om de regie over je leven zelf in de hand te houden.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.