Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

1 op de 4 mensen krijgt gordelroos: dit wil je erover weten

De meeste mensen hebben een duidelijk beeld bij het woord ‘waterpokken’. Dat is ook niet zo gek, want ruim 95% van de volwassenen in Nederland heeft deze ziekte (als kind) ooit gehad. Over gordelroos, dat veroorzaakt wordt door hetzelfde virus, is veel minder bekend - en dat terwijl toch 1 op de 4 mensen in Nederland deze ziekte krijgt.

Naar mate je ouder wordt, vermindert je weerstand en met een lagere weerstand heb je helaas ook meer kans dat dit virus de kop opsteekt.

Een slapend virus

Allereerst een stukje theorie. Gordelroos, ook wel herpes zoster genoemd, wordt veroorzaakt door het varicellazoster virus (VZV). Bij kinderen kan dit virus leiden tot waterpokken. Nadat zij hiervan zijn genezen, trekt het virus zich terug in een zenuwknoop in het ruggenmerg. Hier blijft het ‘slapend’ aanwezig. Anders gezegd: het veroorzaakt geen symptomen meer en is inactief.Dit kan echter veranderen als je ouder wordt. Vanaf ongeveer je vijftigste neemt de werking van je afweersysteem geleidelijk af. Hierdoor kan het virus weer actief worden en neemt de kans op gordelroos toe. Ook personen met een verzwakt immuunsysteem, bijvoorbeeld door ziekte of medicijngebruik, hebben een verhoogde kans op gordelroos.

Zo herken je gordelroos

Jeuk, tintelingen en een stekende of brandende pijn op de plek waar de huiduitslag zich zal ontwikkelen, kunnen voorbodes van gordelroos zijn. Je lymfeklieren kunnen ook opzwellen. Enkele dagen later ontstaan de kenmerkende rode vlekjes en met vocht gevulde blaasjes op de huid, die jeuken en pijnlijk kunnen zijn. De blaasjes ontstaan meestal aan één kant van het lichaam en vormen vaak een band of gordel - daar komt de naam gordelroos vandaan. Ondanks dat de naam wellicht doet vermoeden dat gordelroos vooral om je middel voorkomt, is dat een misverstand. Het vaakst zie je gordelroos in de nek, de hals, het gezicht en op de borstkas. Over namen gesproken: netelroos is niet hetzelfde als gordelroos, zoals vaak wordt gedacht. De twee ziektes hebben een andere oorzaak. Netelroos wordt veroorzaakt door een allergische reactie, terwijl gordelroos ontstaat door een virus. Ook wondroos is niet hetzelfde als gordelroos. Wondroos is een ontsteking van de diepere lagen van de huid, die wordt veroorzaakt door bacteriën.

Vaker handige tips ontvangen?

Ontvang regelmatig handige tips en inspirerende verhalen rechtsreeks in je mailbox. Schrijf je nu gratis in voor de digitale nieuwsbrief van Vief.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Zo behandel je gordelroos

Ondanks dat veel volwassenen waterpokken hebben gehad, zijn er nog altijd mensen die het níet hebben gehad. Voor die mensen zijn de gordelroosblaasjes één tot twee weken lang besmettelijk. Er wordt geadviseerd de blaasjes niet aan te raken, ze af te dekken, en tijdens de besmettelijke periode thuis te blijven als je met kinderen en kwetsbaren werkt.Gordelroos kan ontzettend pijnlijk en vervelend zijn, maar gaat in de meeste gevallen na 10 tot 14 dagen vanzelf weer over. Een effectieve behandeling van gordelroos is er niet. Daarom is de behandeling meestal gericht op voorlichting en pijnverlichting. In sommige gevallen wordt een virusremmer voorgeschreven, vooral bij gordelroos in het gezicht of bij mensen met een verminderde weerstand. Inenting is mogelijk, maar omdat deze vaccinaties niet in het rijksvaccinatieprogramma zitten, zijn de kosten ervan voor eigen rekening.

Haal steun uit de ervaringsverhalen van anderen

Gordelroos wordt door iedereen anders ervaren, maar zeker de zenuwpijn kan een behoorlijke impact hebben op het (sociale) leven van degene die het heeft én op diens naasten. Tijdens de Gordelroos Bewustwordingsweek (26 februari t/m 3 maart) lees en hoor je alles over de verschillende gezichten van gordelroos. Benieuwd naar persoonlijke verhalen, wat je kunt betekenen voor iemand met gordelroos of wil je je eigen verhaal delen? Kijk dan op aandachtvoorgordelroos.nl.


Meest gelezen

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief

Regelmatig tips en inspiratie rechtsreeks en gratis in je mailbox. Viefs nieuwsbrief staat bomvol inspiratie, tips en nieuwtjes om de regie over je leven zelf in de hand te houden.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.