Wat hebben astma, bronchitis, allergieën, long covid, psoriasis, hooikoorts en eczeem met elkaar gemeen? De klachten van al deze luchtweg- en huidaandoeningen zijn te verlichten met zouttherapie. Met de nadruk op ‘verlichten’, want dat zouttherapie geneest, is een ongegronde claim. Dat het wel degelijk iets doet, is in het buitenland al ruimschoots bewezen door wetenschappers. “Nederland loopt achter,” stelt Louise van Noordenne van Halotherapie Holland.
Bij zouttherapie adem je droog zout in dat via de lucht wordt verspreid. Je zit of ligt in een zogenaamde zoutkamer, waar een halogenerator zorgt voor het zout. De therapie is een natuurlijk behandeling en is ontstaan in zoutmijnen in Europa, Rusland en Oekraïne. In Nederland staat zouttherapie nog in de kinderschoenen - in totaal telt ons land zo’n 30 zoutkamers - maar het buitenland is al veel verder. Daar is dan ook wél wetenschappelijk onderzoek gedaan en gepubliceerd, waaruit blijkt dat 80% van de patiënten die de therapie ondergingen, er baat bij hebben.
Long covid
De Nederlandse behoudendheid is opmerkelijk als je bedenkt dat de potentiële doelgroep van mensen die iets kan hebben aan zouttherapie enorm is. Louise van Noordenne van Halotherapie Holland: “Zouttherapie brengt verlichting voor mensen met tal van luchtwegaandoeningen - ook de zeldzame varianten - en huidaandoeningen. Een heel nieuwe groep van patiënten weet sinds een jaar of twee onze kliniek te vinden: long covid patiënten, vaak nog heel jong, die na Corona nooit meer de oude zijn geworden en dagelijks worstelen met restklachten.”
Kwaliteit van leven
Zouttherapie is geen medicijn dat aandoeningen geneest. Het brengt verlichting en kan de kwaliteit van leven vergroten. “Wat we kunnen bereiken, hangt erg af van de persoon. Bij iemand met long covid die voor de corona-besmetting al astma had, kunnen we restklachten wegwerken maar de astma zal blijven. Bij iemand bij wie covid in spieren en botten is getrokken, kunnen we minder bereiken. Maar voor iedere patiënt geldt dat ‘ie gebaat is bij meer lucht en meer energie. En dat is wat zouttherapie in bijna alle gevallen oplevert.”
Voor iedereen anders
Hoe vaak moet je de zoutkamer in om effect te merken? Ook dat is weer heel persoonlijk. Bij chronische aandoeningen is het soms goed om het blijvend te doen, als een soort onderhoudsbeurt. Louise: “Het kan bijvoorbeeld van het seizoen afhangen hoe intensief de therapie is. Heb je een allergie dan kom je in het pollenseizoen bijvoorbeeld elke week en in het najaar eens per maand. Het je een luchtwegaandoening en merk je na drie sessies al dat je makkelijker de trap op en af loopt en je wat langer kan wandelen? Dan bouwen we de frequentie langzaam af. We maken voor iedere patiënt een plan op maat.”
Onderzoek
Louise weet dat er steeds meer onderzoek in ons land wordt gedaan naar zouttherapie. Zo werkt de Halo Clinic samen met een Amsterdams ziekenhuis. Louise zelf ziet steeds vaker dat patiënten door ziekenhuizen in haar omgeving worden doorgestuurd. Maar er is en blijft weerstand in de medische wereld. “Ontzettend jammer,” vindt ze. “Als we met z’n allen erkennen dat zouttherapie niet geneest maar wel enorm veel verlichting biedt, kunnen we er allemaal ons voordeel mee doen. Niet alleen patiënten maar ook de zorg zelf; zouttherapie kan de druk op behandelend artsen en de vraag naar dure medicijnen verlagen.”
Vief tipt
Wist je dat ook veel sporters de zoutkamer in gaan? Velen merken dat hun longfunctie beter wordt en daarmee hun sportprestaties. Ook als je dus geen aandoening hebt maar wel graag wat fitter wil worden om die ene mooie sportprestatie te gaan halen, kan zouttherapie een uitkomst zijn.
Meer tips om sneller te herstellen?
Altijd op de hoogte blijven van handige tips en inspirerende artikelen? Schrijf je dan gratis in voor de nieuwsbrief van Vief.