Wist je dat je op het moment dat je met pensioen gaat, jaarlijks ineens zo’n 1.500 a 3.000 uur extra vrije tijd tot je beschikking hebt? Wat ga je straks doen met al die vrije tijd? En hoe kun je je optimaal voorbereiden? Behalve voorpret kan het vooruitzicht van heel veel vrije tijd ook stress opleveren. Daarom een paar tips.
Wil je stoppen?
Om te beginnen is het handig om erover na te denken of je überhaupt wílt stoppen? Misschien is het juist fijn om nog even door te werken, maar dan op een lager pitje? Is het een idee om de laatste jaren in deeltijd te werken? Of de vakantiedagen van de laatste maanden gespreid op te nemen?
Het voorjaar in je hoofd
Als je nu al duidelijk weet dat je echt klaar bent met werken, leg dan ruimschoots op tijd de datum vast wanneer je echt wilt stoppen. En doe dat in de lente. Dat is namelijk verreweg de leukste tijd van het jaar om allerlei activiteiten te plannen, dingen te beleven en klusjes in en om het huis te doen.
Koester je contacten
Maak alvast tijd om je sociale contacten nieuw leven in te blazen. Heb je eigenlijk wel genoeg mensen om af en toe iets leuks te doen? Als je nu vooral veel optrekt met collega’s, kan pensioen straks betekenen dat je veel minder mensen ziet. Investeer dus tijd in het onderhouden van sociale contacten en begin daar voor het pensioen al mee!
Investeer in je dromen
Misschien vind je het wel moeilijk om te kiezen waar je je straks op wilt richten? Zijn er dingen die je al heel lang wilt doen, maar die alsmaar zijn blijven liggen? Heb je een hobby waar je meer tijd aan wilt besteden? Er zijn genoeg leuke cursussen als je een nieuwe taal wilt leren of alsnog het schilderen probeert op te pakken. En als je graag op reis gaat, dan is je pensioen straks een uitstekende periode om nieuwe plekken te ontdekken. Mogelijkheden in overvloed dus.
Vaker handige tips ontvangen?
Ontvang regelmatig handige tips en inspirerende verhalen rechtsreeks in je mailbox. Schrijf je nu gratis in voor de digitale nieuwsbrief van Vief.
Nuttig blijven
Ook vrijwilligerswerk kan een fijne manier zijn om actief en betrokken te blijven. Je kunt jouw kennis en ervaring delen en ook zelf nieuwe dingen leren.
Overweeg bijvoorbeeld vrijwilligerswerk bij een plaatselijke school of buurthuis. Afhankelijk van de branche kun je ook jonge professionals ondersteunen of advies geven aan eigenaren van kleine bedrijven op terreinen waar je tientallen jaren ervaring mee hebt.
Financiën op orde
Iets minder spannend dan nadenken over die verre reis, maar minstens zo noodzakelijk is het om je financiën aan een kritische blik te onderwerpen. Wat heb je straks te besteden? Is het huis toe aan een extra verfbeurt of moeten er misschien aanpassingen gedaan worden zodat je er ook kunt blijven wonen als je iets minder mobiel bent? Heb je voldoende financiële ruimte om eventueel zorg in te kopen mocht dat noodzakelijk blijken? Maak een plan. Met als belangrijkste ingrediënt: investeer in jezelf en in wat je gelukkig maakt. Dat is de beste manier om ervoor te zorgen dat je heel oud wordt!