Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Zo voorkom je een eenzame kerst

De tijd rondom Kerstmis staat niet voor iedereen in het teken van gezelligheid en familie. Voor mensen die iemand missen is deze periode vaak zelfs extra zwaar. Gelukkig zijn er allerlei dingen die je kunt doen, die je ondanks verdriet of eenzaamheid, toch fijne feestdagen bezorgen.

Dat ondervond ook Ria van Esch (74) uit Rhenen. Sinds het overlijden van haar man vier jaar geleden zag ze jarenlang op tegen kerst. De voor anderen zo gezellige feestdagen stonden voor haar in het teken van eenzaamheid en gemis. Helemaal nu ze door een heupoperatie niet meer zo mobiel is. Vorig jaar werd Ria spontaan uitgenodigd voor een kerstlunch bij buren verderop in de straat. “Ik twijfelde,” vertelt Ria eerlijk, “want ik kende ze niet meer dan van een kort gesprekje op straat, maar buurman David stond erop dat hij me zou komen ophalen op Eerste Kerstdag. Uiteindelijk ben ik gegaan en wat wás het een fijne middag. Heel leuk ook om de buren beter te leren kennen. En ze hebben me geïnspireerd, want dit jaar nodig ik een paar alleenstaande buren bij mij thuis uit voor een kerstlunch. Iedereen neemt zelf wat lekkers mee. In plaats van opzien tegen kerst heb ik er weer zin in.”

Wat kun je zelf doen?

Zie je ook op tegen kerst? Wacht niet lijdzaam af tot iemand je uitnodigt maar neem het heft in eigen hand, en nodig net als Ria mensen uit waarvan je weet dat ze met kerst ook alleen zijn. Kook zelf de sterren van de hemel, laat iedereen iets meenemen of bestel een compleet kerstdiner bij Uitgekookt. Dat schuif je zo de oven in. Extra leuk: laat iedereen een gast meenemen, dan ontmoet je ook nog nieuwe mensen. Wie weet ontstaan daaruit wel waardevolle vriendschappen. En als je het lastig vindt om gasten te vinden, neem dan eens contact op met een lokale vrijwilligersorganisatie. Zij kennen vast mensen die hier voor openstaan. Jeannette Saatrube startte in 2013 met het initiatief EngelenTafel. Sindsdien volgden er vele ‘open tafels’ met kerst, georganiseerd door haar maar ook door anderen die hierdoor geïnspireerd raakten. Voor al die mensen maakte ze een toolbox met tips en materialen. Is zo’n etentje organiseren niks voor jou maar vind je het wel gezellig om met anderen te eten? Meld je dan aan bij een kerstdiner van Resto van Harte (of schuif aan bij de open tafel die een ander organiseert).

Samen eropuit

We vergeten het soms, maar kerst hoeft zich natuurlijk niet alleen maar rondom de dis af te spelen. Buiten is ook genoeg te beleven, en een frisse neus doet iedereen goed. Vraag iemand om samen een wandeling te maken, bijvoorbeeld langs een van de vele lichtjesroutes en kerststallenroutes in het land. En wil je graag iets voor een ander betekenen, ga dan ergens vrijwilligerswerk doen. Zet ook gewoon lekker die boom op en versier je huis. Wees lief voor jezelf. Is er iets waarvan je geniet maar wat je nooit doet? Dit is het ideale moment om het eindelijk te doen. En voor wie met kerst het verlies van een dierbare extra zwaar valt: sta stil bij je verdriet, want dat verdriet mag er zijn. Besteed daar aandacht aan, haal mooie herinneringen op, zet een foto van je dierbare neer en brand een kaars. Nogmaals: wees lief voor jezelf.

Eenzaam? Vief tipt:

Eenzaamheid is een rotgevoel en een lastig gespreksonderwerp. De meeste mensen die eenzaam zijn praten daar niet graag over. En mensen die een helpende hand willen toesteken durven er vaak niet over te beginnen. Toch is over eenzaamheid praten belangrijk, want er is meestal wel iets aan te doen. Bijvoorbeeld door relaties met verwaterde of oppervlakkige contacten een nieuw leven in te blazen. Andere tips lees je in dit stappenplan van Eén tegen eenzaamheid.


Meest gelezen

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief

Regelmatig tips en inspiratie rechtsreeks en gratis in je mailbox. Viefs nieuwsbrief staat bomvol inspiratie, tips en nieuwtjes om de regie over je leven zelf in de hand te houden.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.