Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Zelfstandig leven met de juiste woningaanpassing

In onze zoektocht naar een comfortabel en zelfstandig leven kan de juiste woningaanpassing het verschil maken. Dit geldt met name voor mensen met een beperking. Dankzij de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) kunnen essentiële woningaanpassingen, zoals een traplift of een sta-op stoel, binnen handbereik komen. Deze voorzieningen verbeteren niet alleen de veiligheid en toegankelijkheid van je woning, maar kunnen ook bijdragen aan een verbeterde levenskwaliteit.

Wmo: zelfstandig wonen en deelname aan de maatschappij

De Wmo is een wet die tot doel heeft mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen en deel te laten nemen aan de maatschappij. De wet is speciaal ontworpen voor iedereen die niet op eigen kracht kan deelnemen aan de samenleving of z’n dagelijkse leven niet kan leiden zonder hulp. Door middel van ondersteuning, waaronder ook woningaanpassingen, helpt de Wmo je om een actief en onafhankelijk leven te leiden.

Wmo biedt woninghulp bij beperkingen

Wanneer je vanwege een lichamelijke beperking moeite hebt met zelfstandig wonen, dan kan de Wmo hulp bieden. Dankzij de Wmo kunnen voorzieningen zoals trapliften, aanpasbare units, personenalarmeringssystemen en sta-op stoelen worden verstrekt. Deze aanpassingen kunnen een groot verschil maken in je  dagelijkse leven. Ze kunnen je mobiliteit binnenshuis vergroten en je een veiliger gevoel geven. 

Welke woningaanpassingen ondersteunt de Wmo?

Een traplift is een innovatief, mechanisch systeem dat je helpt de trap op en af te gaan, zonder inspanning en mogelijke risico’s. Speciaal ontworpen voor mensen die door ouderdom, ziekte of een handicap moeite hebben met traplopen.. Met de hulp van een traplift wordt de gehele woning weer toegankelijk. Daarmee is het ook mogelijk om langer en comfortabeler in je vertrouwde thuis te blijven wonen. Het verhoogt niet alleen je mobiliteit, maar ook je levenskwaliteit aanzienlijk. De installatie van een traplift kan het verschil maken tussen een leven in afhankelijkheid en een leven vol vertrouwen en zelfstandigheid in je eigen huis.

Een aanpasbare unit is een flexibele woonoplossing, die speciaal is ontworpen om je levenskwaliteit en zelfstandigheid te verbeteren. Denk aan verlaagde werkbladen in de keuken, waardoor koken en schoonmaken gemakkelijker worden, oft aangepaste badkamerfaciliteiten, die veiliger en toegankelijker zijn, zoals inloopdouches of steunbeugels. In veel gevallen kunnen ook de slaapkamers worden aangepast met speciale bedden of ruimte voor medische apparatuur. Het doel van een aanpasbare unit is om een comfortabele en veilige leefomgeving te creëren, die het voor mensen met beperkingen mogelijk maakt om hun dagelijkse taken efficiënt en zelfstandig uit te voeren.

Een personenalarmeringssysteem is een cruciaal hulpmiddel dat in geval van nood een directe communicatielijn biedt met hulpdiensten. Het werkt met een eenvoudige druk op een knop, waardoor direct hulp kan worden ingeroepen. Dit systeem kan bijzonder nuttig zijn voor mensen met beperkte mobiliteit, of voor die serieus risico loopt op een val, een medisch noodgeval of een andere onverwachte situatie. Het geeft gebruikers en hun families een gerust gevoel, omdat ze weten dat hulp slechts één druk op de knop verwijderd is. Het personenalarmerings-systeem draagt bij aan je veiligheid en onafhankelijkheid, Daardoor , kunnen mensen langer comfortabel en zelfverzekerd in hun eigen huis blijven wonen. Het vergroot niet alleen je gevoel van zekerheid, maar het kan ook de angst voor noodsituaties verminderen en daarmee je algemene levenskwaliteit verbeteren. 

Een sta-op stoel is niet zomaar een meubelstuk maar een innovatief hulpmiddel dat zorgvuldig is ontworpen om je te helpen met opstaan.. De stoel werkt met een speciaal mechanisme dat de zitting omhoog en vooruit kantelt, waardoor je lichaam wordt ondersteund bij het opstaan. Het is een uitstekende oplossing voor iedereen die last heeft van beperkte mobiliteit of kracht in benen of armen mist. Het gebruik van een sta-op stoel kan een groot verschil maken voor iedereen die moeite heeft met opstaan. Het risico op vallen wordt verminderd waardoor je je ook veiliger voelt. 

Praktische tips en advies:

  • Doe grondig onderzoek: leer over de verschillende voorzieningen en kies degene die het beste bij je behoeften past.
  • Zoek hulp: aarzel niet om hulp te vragen bij het aanvraagproces. Er zijn diverse instanties die hierbij kunnen ondersteunen.
  • Onderzoek andere mogelijkheden: hoewel de Wmo geweldige opties biedt, kunnen er andere mogelijkheden zijn die eveneens van waarde zijn. Verken alle beschikbare opties om de beste keuze te maken. Voor meer informatie en ondersteuning kun je terecht bij je gemeente.

Woningaanpassing via Wmo verbetert zelfstandigheid

Woningaanpassing via de Wmo kan een enorm verschil maken in de levenskwaliteit en onafhankelijkheid van iedereen die met fysieke beperkingen leeft. We moedigen je aan om de voordelen van deze voorzieningen te onderzoeken en er gebruik van te maken. Voor meer informatie over de Wmo, bezoek onze hoofdpagina over de Wmo.


Meest gelezen