Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Wmo en wonen

Wmo & Wonen

Heb je behoefte aan ondersteuning bij het vinden van een geschikte woning? Wil je graag zelfstandig blijven wonen, maar heb je daarbij extra hulp nodig? Dan is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) er voor jou. 

De Wmo is een belangrijke voorziening die mensen ondersteunt bij verschillende aspecten van wonen. Speciaal opgezet om mensen te ondersteunen die vanwege een beperking, ouderdom of andere omstandigheden extra hulp nodig hebben. Of je nu behoefte hebt aan beschermd wonen, een urgentie voor een nieuwe woning, een vergoeding voor verhuiskosten of hulp bij het vinden van een passende woning, de Wmo kan hierbij helpen. 

Hoe de Wmo kan helpen om langer thuis te wonen

De doelgroep van de Wmo bestaat uit mensen met een beperking, chronische ziekte, psychische problemen of ouderen die hulp nodig hebben bij het dagelijks leven. Het doel is om ervoor te zorgen dat deze mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en deel kunnen nemen aan de samenleving. De Wmo biedt verschillende voorzieningen en ondersteuning op maat, zodat mensen de juiste hulp krijgen om hun leven op een prettige manier voort te kunnen zetten.

Woninghulp op maat

Door middel van een indicatie vanuit de Wmo kunnen mensen gebruikmaken van ondersteuning op maat, passend bij hun specifieke situatie. Het voordeel van toegang tot deze voorziening is dat het mensen in staat stelt om zelfstandig te blijven wonen en hun eigen leven vorm te geven. 

Wmo en de woning die past bij jouw behoeften

Een geschikte woning kan een aangepaste woning zijn met voorzieningen zoals een traplift, een aangepaste badkamer of bredere deuren voor rolstoeltoegankelijkheid. De Wmo zorgt ervoor dat je de juiste woning kunt vinden die voldoet aan jouw specifieke eisen en waar je comfortabel kunt wonen. Het vinden van een geschikte woning kan voor sommige mensen een uitdaging zijn, vooral als ze specifieke aanpassingen nodig hebben vanwege een beperking of door mobiliteitsproblemen. De Wmo biedt waardevolle ondersteuning door het verstrekken van advies en begeleiding bij het zoeken naar een woning die aan de individuele behoeften voldoet. Daarnaast kan de Wmo ook helpen bij het aanvragen van subsidies of vergoedingen om de kosten van woningaanpassingen te dekken. Dit betekent dat je de mogelijkheid hebt om je huidige woning aan te passen aan je behoeften of een nieuwe, aangepaste woning te vinden.

Beschermd wonen: een veilige haven vanuit de Wmo

Beschermd wonen is bedoeld voor mensen die vanwege een psychische aandoening niet zelfstandig kunnen wonen. De Wmo biedt ondersteuning bij het vinden van een passende woonplek, waarbij intensieve begeleiding en een veilige omgeving geboden worden. Deze vorm van wonen biedt niet alleen een veilige haven, maar ook de mogelijkheid om te werken aan persoonlijke groei en het vergroten van zelfstandigheid. De intensieve begeleiding die bij beschermd wonen hoort, kan variëren van dagelijkse ondersteuning bij het uitvoeren van dagelijkse taken tot hulp bij het vinden van passend werk of het volgen van opleidingen. Hierdoor kunnen mensen met een psychische aandoening stap voor stap werken aan herstel en een zo zelfstandig mogelijk leven leiden. Het doel van beschermd wonen is om een stabiele basis te bieden en de nodige handvatten om het  leven weer op te bouwen na een moeilijke periode.

Wmo biedt hulp in het geval van urgentie

In sommige situaties kan de Wmo ook ondersteuning bieden bij het vinden van tijdelijke huisvesting, zoals een opvanglocatie of een noodwoning, totdat er een permanente oplossing gevonden is. Daarnaast kunnen ze je begeleiden bij het indienen van een urgentieverklaring bij de gemeente. Jouw situatie wordt dan beoordeeld en er wordt sneller actie ondernomen om je een geschikte woning te bieden. Dit is van essentieel belang om te voorkomen dat je op straat komt te staan en om je broodnodige stabiliteit en veiligheid te bieden. Vanuit de Wmo is er begrip voor de urgentie en wil men graag  helpen bij het verkrijgen van een nieuwe woning, zodat je weer een plek hebt om thuis te noemen.

Wmo vergoeding voor verhuizing

De verhuiskostenvergoeding helpt bij het dekken van uitgaven zoals het huren van een verhuiswagen, het inschakelen van professionele verhuishulp en het aanschaffen van nieuwe meubels of apparatuur die nodig zijn in de nieuwe woonsituatie. Hierdoor wordt de drempel om naar een geschikte woning te verhuizen verlaagd en wordt de overgang naar een comfortabele woonomgeving vergemakkelijkt. Het is belangrijk op te merken dat de verhuiskostenvergoeding niet alleen van toepassing is op mensen met een lichamelijke beperking, maar ook op personen die om andere redenen moeten verhuizen. Bijvoorbeeld als iemand vanwege gezondheidsredenen dichter bij voorzieningen zoals een ziekenhuis of zorginstelling wil wonen. De Wmo begrijpt dat het belangrijk is om in de nabijheid van deze faciliteiten te zijn en daarmee gemakkelijker toegang te krijgen tot benodigde zorg en ondersteuning.

Voorrang bij WoningNet met een Wmo-indicatie 

Het hebben van een Wmo-indicatie geeft je een extra voordeel bij het zoeken naar een geschikte woning via WoningNet. Dit platform biedt een breed scala aan sociale huurwoningen waaruit je kunt kiezen. Met een Wmo-indicatie vergroot je jouw kansen op het vinden van een woning die perfect aansluit bij jouw specifieke situatie en behoeften. Of je nu op zoek bent naar een woning met specifieke aanpassingen, een gelijkvloerse woning of een woning dicht bij voorzieningen, met de Wmo-indicatie heb je een streepje voor. Dit betekent dat je minder lang op een wachtlijst hoeft te staan en sneller kunt verhuizen naar een woning die aan al jouw wensen voldoet. Neem contact op met jouw gemeente om meer te weten te komen over de mogelijkheden van een Wmo-indicatie en hoe je deze kunt verkrijgen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat niet iedereen automatisch in aanmerking komt voor deze voorzieningen. Dit is afhankelijk van de individuele situatie en de beoordeling door de gemeente.

Praktische tips en advies

Tip 1: Begin op tijd met het aanvragen van de Wmo-voorzieningen. Het proces kan enige tijd in beslag nemen, dus wacht niet tot het laatste moment.

Tip 2: Zorg voor een duidelijke onderbouwing van je behoefte. Verzamel relevante documenten en medische verklaringen die je aanvraag kunnen ondersteunen.

Tip 3: Onderzoek ook andere mogelijke voorzieningen en subsidies die beschikbaar zijn. Soms zijn er alternatieve regelingen waar je gebruik van kunt maken. Neem contact op met je gemeente voor meer informatie en ondersteuning bij het aanvraagproces.

Conclusie

De Wmo biedt belangrijke voorzieningen om je woonsituatie te verbeteren en je zelfstandigheid te behouden. Of het nu gaat om beschermd wonen, urgentie voor een nieuwe woning, verhuiskostenvergoeding, een geschikte woning of voorrang via WoningNet, de Wmo kan een positieve impact hebben op het dagelijks leven van mensen die extra ondersteuning nodig hebben. We moedigen iedereen aan om gebruik te maken van de beschikbare voorzieningen uit de Wmo om hun kwaliteit van leven te verbeteren. Voor meer informatie kun je terecht op onze hoofdpagina. Neem contact op met je gemeente om te ontdekken welke mogelijkheden er voor jou zijn en hoe je de aanvraagprocedure kunt starten.


Meest gelezen