Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Wmo Haarlem

Haarlem en de Wmo  

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in Haarlem is een belangrijke bron van hulp voor mensen die ondersteuning nodig hebben in hun dagelijks leven. Of je nu hulp nodig hebt bij het huishouden, behoefte aan een hulpmiddel zoals een rolstoel of aan taxivervoer, de Wmo is er om je te helpen. Deze wet is ontworpen om ervoor te zorgen dat iedereen kan meedoen in de samenleving en zo zelfstandig mogelijk kan leven. Het biedt talloze voordelen en kan het leven van Haarlemmers aanzienlijk verbeteren.

Voor wie is de Wmo in Haarlem?

De Wmo is een wet die is opgezet om mensen die hulp nodig hebben te ondersteunen. Bedoeld voor ouderen, mensen met een handicap of chronische ziekte en mensen met psychische problemen. De doelstelling van de Wmo is om ervoor te zorgen dat deze mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en deel kunnen nemen aan de samenleving. 

Hulp & voorzieningen vanuit de gemeente Haarlem

In Haarlem helpt de Wmo mensen om toegang te krijgen tot de ondersteuning die ze nodig hebben. Of het nu gaat om hulp in het huishouden, het gebruik van hulpmiddelen of toegang tot vervoer: de Wmo maakt het mogelijk. 

Welke Wmo-voorzieningen biedt Haarlem?

Wmo en hulp bij het huishouden: als je moeite hebt met huishoudelijke taken zoals schoonmaken, koken of boodschappen doen, kan de Wmo je helpen. Je komt in aanmerking als je door een lichamelijke of geestelijke beperking deze taken niet zelf kunt uitvoeren. 

Je kunt ook advies krijgen van het sociaal wijkteam. Zij kennen je wijk en kunnen je adviseren over welke stappen je moet zetten. Ze kunnen je ook in contact brengen met een vrijwilliger of andere hulp buiten de gemeente om, zoals een maaltijdservice.   

Hulpmiddelen vanuit de Wmo: de Wmo kan ook voorzien in hulpmiddelen zoals een rolstoel, scootmobiel of traplift. Deze hulpmiddelen kunnen je mobiliteit en zelfstandigheid aanzienlijk verbeteren. In Haarlem kun je deze hulpmiddelen of aanpassingen aanvragen als je voor langere tijd minder mobiel bent.   

Wmo-taxivervoer: Als je niet zelfstandig kunt reizen vanwege een beperking, kun je gebruik maken van het Wmo-taxivervoer. Dit is een deur-tot-deur service die je helpt om mobiel en onafhankelijk te blijven. Als je niet meer kunt autorijden en zelfstandig met het openbaar vervoer reist, kun je aangepast vervoer aanvragen, zoals een taxi-pas voor de Regiorijder. 

De kosten voor de vervoerspas Regiorijder zijn gratis en de kosten per rit zijn ongeveer gelijk aan reizen met het openbaar vervoer.

Drie tips voor Wmo-voorzieningen in Haarlem

  • Bereid je goed voor: zorg dat je duidelijk weet welke hulp of hulpmiddelen je nodig hebt voordat je een aanvraag doet.
  • Wees geduldig: het aanvraagproces kan tijd kosten, dus wees geduldig en volhardend.
  • Onderzoek andere mogelijkheden: kijk ook naar andere bronnen van hulp en ondersteuning. Je kunt bij uw gemeente terecht voor meer informatie en ondersteuning. 

Meest gelezen