Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Succes van jeu-de-boules: 'Grote behoefte aan contact'

Ruud Divendal (83) is bestuurslid van de Seniorenclub in Haarlem. Deze club organiseert verschillende activiteiten voor ouderen, zoals stadswandelingen, museumbezoeken en dus ook jeu de boules - of petanque, zo u wilt. En dát spel is mateloos populair.

Behendigheidsspel

Ruud kan dat succes wel verklaren. “Het is weliswaar een echte sport, maar voor ons is het vooral een spel. Een behendigheidsspel, dat je tot op hoge leeftijd kunt spelen. Je hebt er niet echt kracht voor nodig, het gaat om handigheid. Het kan zelfs met de rollator. We hebben in onze groep een dame die tussen haar worpen door, weer even op haar rollator zit. Gaat fantastisch.”

Gewilde middagen

De Seniorenclub organiseert elke twee weken een jeu-de-boules-middag, en die zijn gewild. “Wij huren om de veertien dagen een paar banen bij PUK (Petanque Union Kennemerland), en daar zijn toch elke keer wel 24 tot 32 mensen bij aanwezig.” En daar is echt niet altijd een zwoele zomeravond voor nodig, want er zijn ook overdekte banen. Zo kan er in de winter ook worden gespeeld.

Sociale contacten

Naast het sportieve element speelt ook de sociale component een grote rol bij het jeu-de-boulen - en ook daarin ziet Ruud een groei. “Er is een behoefte bij ouderen om met elkaar wat te doen. Vooral als mensen alleen zijn komen te staan, gaan ze op zoek naar andere senioren. Zeker in een tijd waarin ieder toch meer voor zich gaat, ontstaat er een behoefte aan contact.” Aansluiting zoeken bij een club als de Seniorenclub is dan een uitkomst, vertelt Ruud. “In steden heb je veel mensen die alleen zijn, en die eenvoudige dingen als bijvoorbeeld naar de bioscoop gaan, niet alleen willen doen. Dan is zo’n club of vereniging ideaal.”

Pauzepraat

Ondanks dat iedereen in theorie kan jeu-de-boulen, snapt Ruud wel dat die eerste keer even lastig kan zijn. “Natuurlijk, je moet er altijd even heen, maar als je er eenmaal bent, dan wordt je meteen opgenomen. Het spel is snel genoeg geleerd. Het gaat ook om het contact eromheen. Een kopje koffie in de pauze, een babbeltje en wijntje na afloop. Daar komen mensen óók voor.”

In de ring

Een schot in de roos dus, dat jeu-de-boulen - vooral onder senioren. Want oja, hoe zat het nou met die oudemannensport? “Nou”, zegt Ruud, “het Petanque is een variant van een balspel dat al door de Romeinen werd gespeeld ongeveer in de vorm die we nu kennen. Na de Middeleeuwen verslapte de belangstelling, behalve in Zuid-Frankrijk. Daar gebeurde het ook dat in 1907 een Fransman vanwege zijn reuma niet meer de gebruikelijke aanloop kon maken. Men ging daar toen een ring gebruiken, vanuit waar je moest gooien. Dat is nu de manier die overal in de wereld wordt toegepast maar op de camping kun ook gewoon een streep in het zand trekken. Zonder aanloop - en daarom werd het als een oude mannensport gezien.” Mooi. Hebben we dat ook weer opgehelderd.

Kijk in de buurt

Heb jij ook behoefte aan een potje jeu-de-boulen of het ondernemen van andere activiteiten met buurt- of stadsgenoten? Kijk dan wat er georganiseerd wordt bij jou in het dorp of in de stad en of er een vereniging is waar je je bij kunt aansluiten.

Vaker inspirerende tips ontvangen?

Ontvang regelmatig handige tips en inspirerende verhalen rechtsreeks in je mailbox. Schrijf je nu gratis in voor de digitale nieuwsbrief van Vief.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.


Meest gelezen

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief

Regelmatig tips en inspiratie rechtsreeks en gratis in je mailbox. Viefs nieuwsbrief staat bomvol inspiratie, tips en nieuwtjes om de regie over je leven zelf in de hand te houden.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.