Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Meer sociale contacten? Organiseer een burendag!

Waarom een goede buur écht beter is dan een verre vriend

Een goede relatie met je buren is belangrijk voor je welzijn en woongeluk. De meeste buren lopen niet de deur bij elkaar plat maar kunnen het over het algemeen goed met elkaar vinden. Dus als je op zoek bent naar meer sociale contacten, zoek het dan eens in de buurt! Op 24 september bijvoorbeeld. Want dan is het burendag. Vief dook in het fenomeen ‘buren’ en stuitte en passant op een geweldig verhaal.

Waar je ook woont, je buren krijg je er altijd gratis bij. Sommigen kunnen het fantastisch met elkaar vinden en raken zelfs bevriend. Anderen kunnen niet eens met elkaar door één deur. Gelukkig hebben de meeste Nederlanders een goede verstandhouding met hun buren. Ze weten elkaar te vinden als dat nodig is zonder de deur bij elkaar plat te lopen. Een goede relatie met de buren draagt bij aan je (woon)geluk en het is ook nog eens handig.

Noaberschap

Zelfs in 21e eeuw kent het oosten van het land nog ‘noaberschap’(nabuurschap), een van oudsher ruime en intensieve vorm van burenhulp, die vooral voorkwam in kleine sociale en overwegend agrarische gemeenschappen. De noaberplicht hield in dat de noabers elkaar bijstaan als dat nodig was. Zoals bij een overlijden, dan was het de verantwoordelijkheid van de ‘eerste noaber’ om de andere noabers op de hoogte te stellen. De noabers verzorgden samen de rouwkaarten en droegen de kist. Ook het bezorgen van trouwkaarten was een taak van de noabers. En als er een baby geboren was, waren zij de eersten die kwamen ‘kroamschudden’. Tegenwoordig omvat de noaberplicht veel minder, maar in Twente, de Achterhoek en Drenthe leeft noaberschap nog steeds. Noabers in het oosten van het land helpen elkaar.Maar wat blijkt nou: in alle delen van het land zijn mensen ongeveer even hulpvaardig. In de Randstad noemen ze het alleen geen noaberschap, maar liefde of genegenheid. Gemiddeld doet 33 procent van de Nederlanders dagelijks of wekelijks iets voor een ander. En hoewel de relaties met onze buren zwakker zijn geworden, heeft 75 procent van de plattelandsbewoners en 68 procent van de stedelingen wekelijks contact met de buren.

Een goede band met de buren

Uit onderzoek blijkt dat wie zijn buren kent zich veiliger, minder eenzaam en gelukkiger voelt. Een goede sfeer tussen jou en je buren draagt bij aan meer thuisgevoel en woongeluk. Om dat te ervaren hoef je niet eens dagelijks bij elkaar op de koffie – juist niet: een simpele ‘goedemorgen’ over de heg is genoeg. De voordelen van een goede relatie met de buren hebben zijn ook van praktische aard. Ze kunnen een reservesleutel bewaren, je planten of zelfs huisdieren verzorgen als je er niet bent en je helpen als er iets is.

Buurtinitiatief

Een goede buur zijn is in principe helemaal niet zo moeilijk. Een goede buur is beleefd, vriendelijk en voorkomend. Goede buren praten met elkaar, helpen elkaar, maar lopen de deur niet bij elkaar plat. De kans op een goede relatie met je buren is groter als je veel op elkaar lijkt. Je hoeft daarvoor geen kopie of beste vrienden met je buren te worden. Als je bijvoorbeeld een buurtbarbecue voor de straat houdt, dan bouw je samen aan rituelen en tradities die een band smeden. Daardoor ontstaat een verantwoordelijkheidsgevoel naar elkaar en je leefomgeving. Steeds meer mensen organiseren zo’n buurtinitiatief. Je kan naast samen eten ook denken aan een jeu-de-boules-toernooi, een maandelijks buurtcafé, samen klussen of een ruilmiddag. Of neem een voorbeeld aan de bewoners van Duistervoorde, een buurt in Twello.

De Sint Martinuskerk en huis Duistervoorde in Twello

Het verhaal van Duistervoorde

Het Kerkplein en de Kerklaan van Duistervoorde zijn een beschermd dorpsgezicht. Vroeger vond je aan het plein nonnenklooster Huis Duistervoorde, de Martinusschool en café De Poorte. En even verderop twee huizen en boerderij De Keukenkamp. Nu fungeren de gebouwen als woningen, waar in totaal vijf gezinnen wonen. De meeste mensen wonen er al jarenlang of zijn er zelfs geboren. Zoals Wil van Mourik, die al bijna dertig jaar in De Keukenkamp woont.

“We kennen elkaar allemaal goed, dat gaat hier vanzelf. Als iemand gaat trouwen plaatsen we zo’n mooie rozenboog in de voortuin, en als er een baby is geboren gaan we ‘kroamschudden’. We spreken elkaar regelmatig, weten elkaar te vinden als we hulp nodig hebben, maar we lopen de deur niet plat”, vertelt Wil. Sinds augustus vorig jaar zijn de buurtbewoners bezig met het organiseren van Multicultureel Pleinfeest Duistervoorde. Wil: “Mijn buurvrouw las dat de gemeente Voorst, waaronder Twello valt, een stimuleringsregeling heeft voor culturele en artistieke activiteiten. ‘Is dat niet iets voor ons?’, appte ze in onze buurt-app. Iedereen was direct enthousiast. Vanuit alle windrichtingen vroegen we mensen uit het buitenland of ze iets van hun achtergrond wilden laten zien door middel van eten, dansen, zingen, verhalen, et cetera.”

Wat het extra leuk maakt, is dat we als buurt worden gesteund


“Het doel van ons evenement was verschillende achtergronden aan de inwoners van Twello laten zien. In de voorbereiding voelden wij ons als buurt gesteund door de kerk, de school, de scouting en omnivereniging Voorwaarts. Zij zitten allemaal op het Kerkplein of in de Kerklaan. Kortom: een mooie samenwerking van buurtbewoners én maatschappelijke organisaties.”

11 juni was de grote dag: toen stonden er op het plein twintig kraampjes met hapjes uit allemaal verschillende landen, er was een expositie in Huis Duistervoorde en verschillende mensen, bijvoorbeeld uit Oekraïne en Afghanistan, kwamen hun verhaal vertellen. Ook Jan Terlouw gaf een lezing over verbinding maken met elkaar, en opende op het Kerkplein een mini-bieb. “Als buurt kijken wij met veel voldoening terug op deze dag”, reflecteert Wil. En hoewel ze in eerste instantie had aangegeven dat het een eenmalig evenement zou zijn: “En wie weet krijgt het nog een keer een vervolg.”

Vief tipt

Wil je ook iets leuks met en voor je buurt organiseren? Op 24 september 2022 is het Burendag. Een dag waarop de buurt gezellig samenkomt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Bij initiatiefnemers Douwe Egberts en het Oranje Fonds kun je een budget tot € 350,- aanvragen. Voor meer info, zie www.burendag.nl

Meer inspiratie voor in de buurt?

Altijd op de hoogte blijven van handige tips en inspirerende artikelen? Schrijf je dan gratis in voor de nieuwsbrief van Vief.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.


Meest gelezen