Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Je huis op slot, je voeten in het zand

Wie denkt dat inbrekers vooral toeslaan in de donkere wintermaanden, heeft het mis. Het aantal inbraken neemt elk jaar juist in de zomer tijdelijk toe. In middelgrote steden neemt de kans op een inbraak in dat seizoen zelfs met tientallen procenten toe. De stijging is het grootst in kleine gemeenten. Hoe wapen je je woning tegen ongewenste bezoekers en ga je met een gerust hart een dagje strand doen of een paar weken op vakantie?

Dat de zomer een populaire periode is voor inbrekers, komt natuurlijk doordat er in die periode veel mensen niet thuis zijn. We trekken massaal naar vakantielanden of gaan het strand op. Als dan ook nog je buren op hetzelfde moment weg zijn, hebben inbrekers helemáál vrij spel.

Trucs

Inbrekers nemen graag het zekere voor het onzekere. Het zijn net mensen. Wist je dat ze steeds slimmere trucs gebruiken om te checken of je thuis bent? Zo plaatsen ze bijvoorbeeld een takje tegen de voordeur of leggen een steen op de oprit. Staat het takje er na een paar dagen nog of ligt de steen nog op dezelfde plek, dan weten ze dat er geen beweging is geweest en dat de kans groot is dat je weg bent. Soms pakken ze het nog brutaler aan en bellen ze aan, bijvoorbeeld met de vraag of je interesse hebt in containerreiniging. Wordt er een paar dagen achtereen niet opengedaan, dan is de conclusie: een leeg huis, we gaan ervoor. Deze truc stelt de inbreker meteen in de gelegenheid om even te kijken of je een camera bij de deur hebt hangen.

Bel 122

Heb je het idee dat er op je woning ge-aast wordt? Zie je zo’n takje tegen je deur staan? Zie je iets anders wat je verdacht vindt? Bel dan gerust 112. Veel mensen denken dat je dit alleen maar mag doen als je in directe nood bent, maar niks is minder waar. De politie is blij met elk telefoontje dat in potentie leidt tot het oppakken van een inbreker of een inbrekersbende.

Inbraak voorkomen

Een woninginbraak meemaken is heftig. Je huis is de plek waar je je het veiligst wil voelen. Wordt dat verstoord, dan moet je daar echt even van bijkomen. Hoewel een inbraak nooit honderd procent te voorkomen is, kun je best een boel doen om de kans kleiner te maken. Vijf tips om met een gerust(er) hart op vakantie te gaan:

1. Investeer in goed hang- en sluitwerk

Het kost even wat maar inbrekers gaan écht een deurtje verder als ze zien dat jouw woning goed op slot zit. Zorg voor goed(gekeurd) hang- en sluitwerk op ramen, (garage)deuren en lichtkoepels. Doe dat ook op de bovenverdieping, helemaal als deze makkelijk te bereiken is door een uitbouw of erker. Denk ook aan een speciaal slot voor de schuifpui!

2. Buitenverlichting

Zorg voor een goede buitenlamp die ofwel altijd aan is ofwel aanschiet als er beweging is. Inbrekers staan niet graag in de spotlights en een klein lampje doet al wonderen.

3. Doe alsof je er bent

Geef je woning een bewoonde indruk als je er niet bent. Door bijvoorbeeld een tijdschakelaar te gebruiken, ook voor de 1e etage. Laat deze op verschillende tijden aan en uit gaan. Laat wat spulletjes liggen en koffiekopjes op tafel staan.

4. Do NOT spread the word

Deel vooral niet op social media (of op je antwoordapparaat) dat je op vakantie bent. Inbrekers Facebook’en, Instagram’men en LinkedIn’en ook.

5. Mobiliseer je buren

Vraag de buren om je brievenbus eens in de paar dagen even te legen en eventueel ‘s avonds de gordijnen dicht te doen (en ‘s ochtends dan dus weer open ;))

Vief tipt: ook buiten de vakantieperiode veilig wonen

Natuurlijk zijn inbrekers het hele jaar door actief en daarom is het altijd verstandig om je woning goed te beveiligen. Met deze tips van Vief zet je Fort Knox door ook ná de zomer:

  • Laat geen sleutel aan de binnenzijde van een slot zitten. Appeltje eitje voor een inbreker om een ruitje in te slaan en de deur van buitenaf te openen met jouw sleutel.
  • Sluit ALLE deuren en ramen; ook die van wc, tuin en garage.
  • Even de sleutel onder de deurmat of in een bloempot? Doe maar niet. Het zijn allang geen geheime plaatsen meer...
  • Hang NOOIT een adreslabel aan je sleutelbos. Je maakt het inbrekers dan namelijk wel héél makkelijk als je je bos een keer verliest.
  • Hoe morbide: sommige inbrekers houden rouwadvertenties in de krant bij om zo te bepalen of bewoners afwezig zijn. Moet je naar een afscheidsdienst? Vraag een vertrouwd iemand om op je huis te passen...
  • Veel buurten hebben tegenwoordig een WhatsApp BuurtPreventie-appgroep waarin verdachte situaties gedeeld worden. Sluit je hierbij aan! Meer lezen? De Vereniging Eigen Huis heeft goede info en tips.

Meer tips voor de eigen veiligheid?

Altijd op de hoogte blijven van handige tips en inspirerende artikelen? Schrijf je dan gratis in voor de nieuwsbrief van Vief.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.


Meest gelezen