Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Een compliment heeft vaak meer effect dan een cadeau

Ben je bij de kapper geweest? Wow, je bent echt goed met puzzelen! Wat een mooie jurk! Een compliment geven is eigenlijk super makkelijk, het kost niets en het heeft alleen maar positieve gevolgen.

Uit onderzoek blijkt dat positieve aandacht in de vorm van een compliment meer effect heeft dan een cadeau. Reden genoeg om het vaker te doen! Complimenten activeren namelijk het beloningscentrum in ons brein. De hoeveelheid dopamine (ook wel het gelukshormoon genoemd) stijgt en ja hoor - daar is het, dat fijne gevoel. Met een compliment laat je zien dat je echt geïnteresseerd bent in de ander. Dat je hem of haar ziet en waardeert. Het kost niets en is vaak een kleine moeite, maar het heeft wel het effect van een vliegwiel. Bovendien werkt het twee kanten op: je maakt er niet alleen een ander blij mee, je wordt er zelf ook beter van. Probeer het eens uit: ga een dag lang op zoek naar allerlei leuke dingen om iemand mee te complimenteren. Je zult zien dat zo’n positieve focus ook invloed heeft op je eigen mindset.

Hoe geef je een goed compliment?

Het enige wat je nodig hebt is oprechte interesse en enig oog voor detail. Want laten we wel zijn: een compliment als ‘goed gedaan!’ wanneer je een compleet uitstapje met aansluitend drie-gangen-diner hebt georganiseerd, is weliswaar prettig om te krijgen, maar zegt niet zo veel. Het gaat juist om de details. Benoem iets wat je ook daadwerkelijk meent. Wees oprecht en probeer zo concreet mogelijk te zijn. Dus liefst iets meer dan: ‘goed gedaan’ of ‘je bent altijd zo aardig’. Een compliment moet kunnen ‘landen’; het is dus ook belangrijk om het juiste moment te kiezen. In een ideale situatie stel je geen vraag, maar maak je een statement. Liever ‘wat een mooie schoenen’ dan ‘zijn dat nieuwe schoenen’? En wees voorzichtig als je het hebt over uiterlijk. Dat kan soms gevoelig liggen. Gewicht, tatoeages, leeftijd zijn misschien niet de beste onderwerpen. Vaak is het handiger om te kijken naar de keuzes die iemand maakt: een leuke blouse, een nieuw kapsel, een kekke bril. De meest krachtige complimenten gaan zelfs nog een stap verder: die zeggen namelijk iets over je persoonlijkheid. Het feit dat je iets voor elkaar hebt gebokst of overwonnen, hoe je je iets eigen hebt gemaakt enzovoort. Misschien heeft je partner veel tijd gestoken in jullie tuin? Benoem dat dan. Merk op dat je bewondering hebt voor z’n doorzettingsvermogen. Heeft je vriendin zich na een moeilijke tijd weer herpakt? Vertel haar dan dat je haar veerkracht bijzonder vindt.

Vaker handige tips ontvangen?

Ontvang regelmatig handige tips en inspirerende verhalen rechtsreeks in je mailbox. Schrijf je nu gratis in voor de digitale nieuwsbrief van Vief.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Hoe ontvang je een compliment?

Word je verlegen als je een compliment krijgt? Wuif je een aardige opmerking al gauw weg omdat je er anders een beetje ongemakkelijk van wordt? Zonde. Je ontneemt jezelf daarmee een klein geluksmoment. Eigenlijk is het heel simpel: als je een compliment krijgt, kun je het beste gewoon het volgende toverwoord gebruiken: dankjewel. Durf een compliment dus te ontvangen. Je hebt het (waarschijnlijk) verdiend en je voelt je er 100% zeker beter door. Want - zoals de Amerikaanse psycholoog William James ooit zei: “De diepste menselijke behoefte is de behoefte om gewaardeerd te worden.”

PS. 1 maart is Nationale Complimentendag. Een goed moment om te beginnen...


Meest gelezen

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief

Regelmatig tips en inspiratie rechtsreeks en gratis in je mailbox. Viefs nieuwsbrief staat bomvol inspiratie, tips en nieuwtjes om de regie over je leven zelf in de hand te houden.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.