Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

De Wmo in Nijmegen: ondersteuning naar meer zelfstandigheid

De Wmo in Nijmegen: ondersteuning naar meer zelfstandigheid  

De Kracht van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) is een essentieel onderdeel van het leven in Nijmegen. Het is een wet die is ontworpen om je te helpen als je ondersteuning nodig hebt in je dagelijks leven. Of je nu hulp nodig hebt bij huishoudelijke taken, vervoer, of aanpassingen aan je woning, de Wmo is er om je te helpen. Deze wet kan je leven aanzienlijk verbeteren door je de nodige ondersteuning te bieden om zelfstandig te blijven wonen en deel te nemen aan de samenleving. 

Voor wie is de Wmo in Nijmegen?

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is opgezet om mensen die hulp nodig hebben in hun dagelijks leven te ondersteunen. Of je nu ouder bent, een handicap hebt, of chronisch ziek bent, de Wmo is er om je te helpen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen en deel te nemen aan de samenleving.

Hulp & voorzieningen vanuit de gemeente Nijmegen

In Nijmegen helpt de Wmo je toegang te krijgen tot de ondersteuning die je nodig heeft. Ongeacht of het gaat om huishoudelijke hulp, hulp bij vervoer, of aanpassingen aan je woning. Het voordeel van toegang tot de Wmo in Nijmegen is dat het je de ondersteuning biedt die je nodig hebt om zelfstandig te blijven wonen en deel te nemen aan de samenleving.

Welke Wmo voorzieningen biedt Nijmegen?

De Wmo in Nijmegen biedt verschillende soorten ondersteuning. 

Huishoudelijke taken

Als je hulp nodig hebt bij huishoudelijke taken, zoals schoonmaken, stofzuigen, de was doen of het bed verschonen, kan de Wmo helpen. Een huishoudelijke hulp doet het huishoudelijk werk dat je zelf niet kunt doen of regelen. Op de website van de gemeente Nijmegen vind je tips om deze hulp zelf te regelen. Maar als dit niet lukt en er geen oplossing of hulp in jouw omgeving te vinden is, kun je eventueel hulp krijgen via de gemeente. 

Aanpassingen aan de woning

Als je moeite hebt om je in je huis te verplaatsen, kan de Wmo helpen met woningaanpassingen of hulpmiddelen. Dit kan variëren van het weghalen van drempels, het verbreden van deuren, het plaatsen van een traplift, tot het regelen van een rolstoel. Deze aanpassingen zijn ontworpen om je mobiliteit in huis te verbeteren en je zelfstandigheid te bevorderen. Als je woning niet kan worden aangepast of als de aanpassingen te duur zijn, kan de gemeente Nijmegen je mogelijk een verhuisindicatie geven. Dit betekent dat je met voorrang kunt verhuizen naar een aangepaste woning die geschikt is voor mensen met een lichamelijke beperking, zoals een woning waar je een rolstoel kunt gebruiken.

Vervoersdiensten

Als je problemen heeft met vervoer, kan de Wmo helpen met vervoersdiensten. Misschien merk je dat je steeds minder naar buiten gaat en niet meer op bezoek kunt bij vrienden en familie. In Nijmegen begrijpen we dat mobiliteit essentieel is voor je sociale leven en welzijn. Daarom biedt de Wmo verschillende oplossingen. Als je moeite hebt om je buiten te verplaatsen en er geen oplossing of hulp in je omgeving is, kun je mogelijk hulp krijgen via de gemeente. Dit kan bijvoorbeeld door aanvullend openbaar vervoer (AVAN). Of misschien krijgt met een hulpmiddel, zoals een aangepaste fiets, sport rolstoel of scootmobiel. 

3 tips voor het aanvragen van Wmo-voorzieningen in Nijmegen

   Als je geïnteresseerd bent in het aanvragen van deze voorzieningen, zijn hier enkele tips:

   - Tip 1: Bereid je goed voor op je aanvraag. Verzamel alle benodigde documenten en informatie.

   - Tip 2: Wees duidelijk en specifiek over je behoeften en hoe de voorziening je kan helpen.

   - Tip 3: Onderzoek andere mogelijkheden. Zijn er nog andere diensten of voorzieningen beschikbaar?  Je kunt bij je gemeente terecht voor meer informatie en ondersteuning bij het aanvraagproces.

Zelfstandig wonen in Nijmegen dankzij de Wmo

De Wmo in Nijmegen is een waardevolle bron van ondersteuning voor iedereen die hulp nodig heeft in zijn dagelijks leven. Of je nu hulp nodig hebt bij huishoudelijke taken, vervoer, of aanpassingen aan je woning, de Wmo is er om je te helpen. Maak gebruik van de beschikbare voorzieningen. Je bent het waard.


Meest gelezen