Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Wmo Utrecht

Voor wie is de Wmo in Utrecht?

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is opgezet om mensen die hulp nodig hebben in hun dagelijks leven te ondersteunen. Of je nu moeite hebt met huishoudelijke taken, vervoer nodig hebt, worstelt met schulden of verslaving, de Wmo is er om je te helpen. De wet is bedoeld voor iedereen die ondersteuning nodig heeft om zelfstandig te blijven wonen en deel te nemen aan de samenleving.

Hulp & voorzieningen vanuit de gemeente Utrecht

In Utrecht helpt de Wmo mensen om toegang te krijgen tot de ondersteuning die ze nodig hebben. Of het nu gaat om een rolstoel, scootmobiel, taxivervoer, een traplift of hulp bij het huishouden, de Wmo kan helpen. Het voordeel van toegang tot de Wmo in Utrecht is dat het je kan helpen om zelfstandig te blijven wonen en deel te nemen aan de samenleving.

Welke Wmo voorzieningen biedt Utrecht?

Wmo vervoer: Als je moeite hebt met vervoer, kan de Wmo helpen met diensten zoals de Regiotaxi. De Regiotaxi in Utrecht is een deur-tot-deur service, beschikbaar voor iedereen die niet in staat is om met het reguliere openbaar vervoer te reizen. Met een Wmo-pas van de gemeente kun je zelfs korting krijgen op de ritprijs. Ook zonder deze pas kun je tegen betaling voordeel hebben van de Regiotaxi. Zo kun je als Wmo-reiziger een zogenaamde sociaal begeleider meenemen die hetzelfde tarief betaalt. Als je absoluut niet alleen kunt reizen, mag je een medisch begeleider meenemen die niet hoeft te betalen voor de rit. Dit vereist echter wel een Wmo-indicatie. Deze uitgebreide vervoersmogelijkheden zorgen ervoor dat je ondanks eventuele beperkingen de deur uit kunt.

Hulp bij het huishouden: Als je moeite hebt met huishoudelijke taken, kan de Wmo in Utrecht je helpen met diensten zoals hulp bij het huishouden. Dit kan je helpen om zelfstandig te blijven wonen. De hulp kan variëren van het schoonmaken van je huis tot andere huishoudelijke taken. Het doel is om ervoor te zorgen dat je in een schoon huis kunt wonen, met een schone woonkamer, slaapkamer, keuken, toilet en badkamer. Het is belangrijk om te weten dat je zelf doet wat je zelf kunt, met hulp van mensen in je omgeving. De huishoudelijke hulp helpt je met de taken die je niet zelf kunt.

Hulpmiddelen zoals een rolstoel of een tillift: Als je moeite hebt met mobiliteit, kan de Wmo je helpen met hulpmiddelen zoals een rolstoel of een tillift. Dit kan je helpen om zelfstandig te blijven en deel te nemen aan de samenleving. In Utrecht zijn er verschillende leveranciers waar je uit kunt kiezen voor deze hulpmiddelen. Als je voor een periode langer dan 6 maanden een hulpmiddel nodig hebt, kun je mogelijk een rolstoel of scootmobiel van de gemeente krijgen. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om een persoonsgebonden budget (pgb) aan te vragen, waarmee je zelf een rolstoel of scootmobiel kunt kopen. Voor een scootmobiel betaal je een eigen bijdrage, maar voor een rolstoel is dit niet het geval. Mocht je hulpmiddel kapot gaan, dan kun je contact opnemen met je leverancier voor reparatie. 

Aanpassingen aan je woning

Als je woningaanpassingen nodig heeft om zelfstandig te kunnen wonen, kan de Wmo in Utrecht je helpen. Dit kan variëren van het installeren van een traplift tot het aanpassen van je badkamer. Misschien heb je moeite met bewegen in huis, is douchen een uitdaging of is traplopen te zwaar geworden. In zulke gevallen kan een hulpmiddel of woningaanpassing uitkomst bieden. Het kan ook zijn dat de deuren verbreed moeten worden of dat drempels weggehaald moeten worden om de toegankelijkheid te verbeteren. In sommige gevallen kan het zelfs beter zijn om te verhuizen. Samen met de Wmo bekijk je wat voor jouw situatie de beste oplossing is. Houd er rekening mee dat voor een hulpmiddel of een aanpassing in je woning een eigen bijdrage betaald moet worden.    

3 tips voor het aanvragen van Wmo-voorzieningen in Utrecht

  • Tip 1: Neem contact op met je lokale buurtteam. Daar kunnen ze je helpen om te bepalen welke hulp je nodig hebt en hoe je die kunt krijgen.
  • Tip 2: Maak gebruik van de onafhankelijke cliëntondersteuning. Daar krijg je hulp bij het regelen van de hulp die je nodig hebt.
  • Tip 3: Onderzoek andere mogelijkheden. Er zijn veel verschillende soorten hulp beschikbaar, dus het is de moeite waard om te onderzoeken welke het beste bij jouw behoeften past.

Zelfstandig wonen in Utrecht dankzij de Wmo

De Wmo in Utrecht is een waardevolle bron van ondersteuning voor mensen die hulp nodig hebben in hun dagelijks leven. Of je nou hulp nodig hebt bij huishoudelijke taken, vervoer, schulden of verslaving, de Wmo kan je helpen. Maak er gebruik van. 


Meest gelezen