Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Wmo Rotterdam

Ontdek de Wmo in Rotterdam: jouw steunpilaar voor een beter leven? 

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in Rotterdam is bedoeld om jouw welzijn en zelfredzaamheid te bevorderen. Deze wet is van groot belang omdat het jou de mogelijkheid biedt om ondanks eventuele beperkingen volwaardig deel te nemen aan de maatschappij.

De Wmo is erop gericht om je te ondersteunen als je moeite hebt met alledaagse activiteiten. De voorzieningen bieden je de juiste ondersteuning om je leven gemakkelijker en aangenamer te maken. Van hulp bij het huishouden tot aanpassingen in je woning: de Wmo biedt diverse voorzieningen die jouw leven kunnen verbeteren. 

Hoe de Wmo jou helpt om vitaal ouder te worden

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is opgezet om jou te ondersteunen als je belemmeringen ervaart bij het zelfstandig kunnen functioneren. Dat kan zijn door leeftijd, een fysieke beperking of psychische problemen. Het doel van de Wmo is om iedereen gelijke kansen te bieden en sociale participatie te bevorderen. Het gemeentelijke programma in Rotterdam zorgt ervoor dat jij de benodigde zorg en ondersteuning in het dagelijkse leven kunt ontvangen.

De Wmo en Rotterdam: passende zorg en ondersteuning voor jou

In Rotterdam krijg je toegang tot de Wmo-voorzieningen door een aanvraag bij de gemeente. Er wordt gekeken wat jouw persoonlijke behoeften zijn. Daar kun je vervolgens passende hulp bij krijgen. 

Welke Wmo voorzieningen biedt Rotterdam aan jou?

1. Wmo vervoer: Rotterdam biedt aangepast vervoer voor iedereen die niet zelfstandig kan reizen. Bijvoorbeeld met de Regiotaxi, die jou naar verschillende bestemmingen in de regio brengt. Naast de Regiotaxi zijn er nog andere vervoersvoorzieningen die je bij de gemeente kunt aanvragen voor het geval je het probleem niet zelf, met je familie of buren kunt oplossen. De gemeente biedt bijvoorbeeld Trevvel Samen, een service waarbij je samen met anderen wordt vervoerd naar sociale activiteiten, afspraken of winkels. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om prioriteitsritten te boeken voor belangrijke gelegenheden zoals bruiloften en uitvaarten, of voor ritten naar het ziekenhuis.

Als je kampt met mobiliteitsbeperkingen, kan de gemeente een scootmobiel beschikbaar stellen, zodat je meer vrijheid hebt om je te verplaatsen.

2. Hulp bij het huishouden: Als je zelfstandig woont, maar het lukt je niet altijd (meer) om je huis schoon te houden, hoef je je geen zorgen te maken. De Wmo biedt hier namelijk een uitkomst. Als je bijvoorbeeld niet meer zelf kunt stofzuigen, strijken, schoonmaken of eten koken, en je hebt niemand in je omgeving die je hierbij kan helpen, dan kun je hulp bij het huishouden aanvragen via de gemeente Rotterdam. Een professionele hulp komt dan bij je langs en helpt je met de dagelijkse klusjes waar je moeite mee hebt. Zo kun je zonder zorgen blijven genieten van je eigen thuis

3. Hulpmiddelen zoals een rolstoel of een tillift: in Rotterdam zijn er vanuit de Wmo verschillende hulpmiddelen beschikbaar die jou kunnen ondersteunen om je vrijer te kunnen bewegen. Als je moeite hebt met lopen, zijn er rolstoelen en scootmobielen beschikbaar, waarmee je gemakkelijker lange afstanden kunt afleggen. Daarnaast kun je bijvoorbeeld een tillift krijgen als je hulp nodig hebt bij het opstaan of verplaatsen vanuit een bed of stoel.

4. Aanpassingen aan je woning: woningaanpassingen kunnen ervoor zorgen dat je in jouw woning kunt blijven wonen, zelfs als je te maken hebt met een fysieke beperking. Sommige voorzieningen kun je zelf aanschaffen, zoals handgrepen bij de douche of het toilet, een verhoogd toilet of extra verlichting. Deze kleine aanpassingen kunnen al een wereld van verschil maken en het comfort en de veiligheid in huis vergroten.

Als je grotere aanpassingen nodig hebt, kun je hulp vragen bij de gemeente. Denk aan het plaatsen van een hellingbaan om jouw woning rolstoelgeschikt te maken, aanpassingen aan de badkamer, het laten plaatsen van een speciale keuken, het installeren van een traplift, of het plaatsen van een elektrische deuropener.

Drie praktische tips voor het aanvragen van specifieke Wmo-voorzieningen in Rotterdam.

Tip 1. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de Wmo-voorzieningen die voor jou relevant zijn. Informeer bij de gemeente welke mogelijkheden er zijn en welke voorwaarden daarvoor gelden. 

Tip 2. Wees open over je behoeften en beperkingen. Door duidelijk aan te geven waar je hulp bij nodig hebt, krijg je ook de juiste voorzieningen aangeboden.

Tip 3. Onderzoek andere mogelijkheden: naast de Wmo zijn er wellicht ook andere ondersteuningsmogelijkheden beschikbaar. Informeer bij diverse instanties en organisaties welke vorm van hulp het beste bij jou past.

Haal het Beste uit de Wmo Voorzieningen in Rotterdam

De Wmo in Rotterdam is een belangrijke bron van ondersteuning en zorg. Voor meer informatie over de Wmo verwijzen we graag naar onze hoofdpagina over de Wmo.


Meest gelezen