Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Sneeuw op de stoep? 10x tips om vallen te voorkomen

De winter kan prachtig zijn. Een strakblauwe lucht, lekker zonnetje - en met een beetje geluk valt er zelfs een beetje sneeuw. Alhoewel… geluk? Een sneeuwlaagje op stoep en straat kan met name onder ouderen leiden tot de nodige ongelukken. Vief vertelt je wat je kunt doen om dat risico te verminderen.

Voorkomen is beter dan genezen

Het allerveiligst is natuurlijk om helemaal niet naar buiten te gaan, maar ja, dat is nou eenmaal niet altijd een optie. Bovendien is het heerlijk én gezond om een frisse neus te halen in een winters landschap. Gelukkig wordt er op veel doorgaande wegen door gemeenten gestrooid, en zie je op gevaarlijk gladde plekken zoals bruggetjes en aflopende straten, vaak tonnen met zout staan. Goede initiatieven, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Met deze maatregelen kom je helemáál beslagen ten ijs.

1. Draag de juiste schoenen
Is het buiten glad, zorg dan voor schoenen met een goede grip op gladde oppervlakten. Oftewel: schoenen met zolen waar veel profiel op zit. Er zijn ook antislipzooltjes te koop die je over je schoenen heen kunt aantrekken.

2. Gebruik een stok of wandelstok
Een wandelstok is een prima hulpmiddel tegen uitglijden. Hij zorgt voor meer stabiliteit en ondersteuning tijdens het lopen.

3. Een oude wollen sok is ook goed
Als je geen antislipzooltjes bij de hand hebt of je hebt het winterweer niet aan zien komen, kijk dan in je kast of je nog wat oude wollen sokken kunt vinden. Trek de sokken over je schoenen heen en klaar is Kees. Onze oma's deden het ook al op deze manier.

4. Veeg en strooi zelf
Als dit lukt, zorg er dan voor dat je de toegang naar je deur, oprit of stoep vrij houdt van sneeuw en ijs, door regelmatig te vegen en te strooien met zout of kleine steentjes. Een pan heet water kan ook helpen - maar alleen als het niet meer vriest natuurlijk. Anders creëer je alsnog een ijsbaan.

Vaker handige tips ontvangen?

Ontvang regelmatig handige tips en inspirerende verhalen rechtsreeks in je mailbox. Schrijf je nu gratis in voor de digitale nieuwsbrief van Vief.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

5. Zorg voor antislipmatten
Fijn voor jou én voor je bezoek: een antislipmat bij de deur. Deze absorbeert water en sneeuw en houdt je vloer binnen droog en je voorkomt daarmee dat je binnen uitglijdt.

6. Zorg voor goede verlichting
Check voordat het echt winter wordt - bijvoorbeeld in de herfst - of de ingangen, looppaden en trappen die je gebruikt goed verlicht zijn. Goed zicht vermindert het risico op struikelen. Is er weinig licht? Pas je route in de winter dan aan.

7. Houd het weer in de gaten
Dit klinkt een beetje als een open deur, maar toch: houd het weerbericht goed in de gaten. Er zijn verschillende websites en apps op je telefoon die precies weergeven waar en wanneer er neerslag wordt verwacht. Wordt het buiten bar en boos? Stem je uitstapjes daar dan op af - en vermijd ze als de omstandigheden te gevaarlijk zijn.

8. Blijf bewegen
Regelmatig bewegen is goed voor je gezondheid, maar verbetert ook je kracht en evenwicht. Hoe sterker je spieren en botten, hoe kleiner het risico op (blijvende) schade als je toch een keer ten val komt.

9. Blijf alert
Ben je buiten, let dan extra goed op je omgeving. Passen mensen hun tempo aan? Doe dat zelf ook. Neem de tijd om stap voor stap te lopen - liever thuis in één stuk dan in meerdere…

10. Vergeet je telefoon niet
Zorg ervoor dat je je mobiele telefoon altijd bij je hebt als je naar buiten gaat, en zorg dat je er makkelijk bij kan. Mocht er iets gebeuren, dan kun je makkelijk hulp inroepen.

Even oefenen
Tot slot: twee kleine oefeningen voor het trainen van je evenwicht. Mocht er opeens sneeuw vallen, dan ben jij in elk geval goed voorbereid! Leg een ceintuur van een badjas op de grond en probeer over het koord te lopen. Deze oefening is heel goed om de balans te trainen en ondertussen gebruik je verschillende spieren. Niet alleen beenspieren, maar ook de buik- en rugspieren helpen balans te houden.

Nog een extra tip: regelmatig op één been staan, helpt je evenwicht te trainen. Dus heb je een moment waarop dat kan, hef het ene been omhoog en houd dit een tijdje vast.


Meest gelezen