Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Liesbeth is ‘oopoeh’ van dwergteckel Lotje: ‘Liefde op het eerste gezicht’

Liesbeth (64) uit Amsterdam is dol op honden, maar is te weinig thuis om er zelf een te nemen. Via Stichting OOPOEH (Opa en Oma Passen Op Een Hond) wordt Liesbeth gekoppeld aan dwergteckel Lotje - en dat blijkt een gouden match.

“Ik word elke dinsdag met een glimlach wakker, zo’n zin heb ik om haar te zien.”

Wel de lusten, niet de lasten

Voordat we verder smelten, even terug naar het begin. Hoe zijn Liesbeth en Lotje bij elkaar gekomen? “Een jaar of zes geleden kwam ik een advertentie tegen van OOPOEH. Ik dacht meteen: wat een geweldig concept. Je hebt wel de lusten, maar niet de lasten van een hond.” Mooier kunnen we het niet zeggen - wel nog een tikje uitgebreider.Stichting OOPOEH zet zich in voor een actiever leven voor senioren en een leuker leven voor honden. Met dit doel worden senioren ingezet als maatje - als OOPOEH dus - voor honden in de buurt. En daarmee slaat de organisatie drie vliegen in één klap: senioren hebben meer gezelschap en beweging, honden de aandacht en verzorging die zij nodig hebben en hun baasjes een betrouwbare oppas.

Altijd aanspraak

Liesbeth beaamt deze voordelen volmondig. “Ik heb vier chronische aandoeningen en ben sinds twaalf jaar volledig arbeidsongeschikt. Het is belangrijk voor mij dat ik voldoende wandel en beweeg. Als OOPOEH doe ik dat. Je gaat, in mijn geval, een dag in de week op pad met een hond. Je bent lekker buiten en blijft in beweging.”Ook het sociale aspect werkt als een trein. “Met een hond heb je altijd aanspraak. Lotje is twaalf, maar gedraagt zich als een puppy. Ze staat altijd als een gek te kwispelen. Dat vinden mensen enig. En voor je het weet sta je daar weer met iemand over te praten. Zo leer je steeds meer mensen kennen. Win-win.”

Vaker inspirerende verhalen ontvangen?

Ontvang regelmatig handige tips en inspirerende verhalen rechtsreeks in je mailbox. Schrijf je nu gratis in voor de digitale nieuwsbrief van Vief.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Schot in de roos

Liesbeth en Lotje, Lotje en Liesbeth. Het klinkt als een gouden duo - en dat is het ook. Als we Liesbeth vragen naar haar eerste ontmoeting met de ruwharige dwergteckel, worden we bijna zelf verliefd. “Ik heb haar letterlijk en figuurlijk even aan me laten snuffelen. Daarna pakte ik haar bal en om daar een beetje mee te gaan gooien. Schot in de roos. Kwispel, kwispel, kwispel. Het was wederzijds liefde op het eerste gezicht.”Inmiddels wandelt Liesbeth al 6,5 jaar elke dinsdag met Lotje. “Het is zo ongelooflijk gezellig. Ze begint te piepen van enthousiasme als ze me ziet. Heel dankbaar.” Liesbeth kan dan ook niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat er meer OOPOEH’s bij komen. “Steeds meer baasjes willen een OOPOEH, maar dan moeten die er wel zijn.”

Meld je aan!

Dus, 55-plussers met liefde voor honden, meld je aan. Aan gezelligheid geen gebrek. Met de kleine financiële bijdrage die Stichting OOPOEH van de eigenaren van de honden vraagt, worden er uitjes voor de OOPOEH’s georganiseerd. “Zo gingen we op Dierendag naar een geitenboerderij. Een topdag, echt waar. Uitstekend verzorgd, en zo heb je ook nog eens heel leuk contact met andere OOPOEH’s.”


Meest gelezen

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief

Regelmatig tips en inspiratie rechtsreeks en gratis in je mailbox. Viefs nieuwsbrief staat bomvol inspiratie, tips en nieuwtjes om de regie over je leven zelf in de hand te houden.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.