Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Zes manieren om fit te blijven zonder de deur uit te gaan

We weten allemaal hoe belangrijk het is om fit te blijven. Maar wie heeft er nou zin om in een volle sportschool aan allerlei apparaten te moeten trekken. Zeker als het buiten waait, stormt en hagelt. Dus houden we het dichter bij huis. Kijk naar een paar verrassende mogelijkheden om fit te blijven, zonder dat je de deur uit hoeft!


Het stond net weer in de krant: we moeten minder zitten en meer bewegen. Richtlijn is om minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning te doen, zoals stevig doortrappen op de fiets of een fikse wandeling maken. En minimaal tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Ben je al in de tweede helft bezig? Dan is het belangrijk om ook aan je balans te werken.

Regelmatig bewegen vermindert het risico op ziektes enorm. Daarnaast houdt een actieve leefstijl ook onze geest gezond. Je spieren blijven krachtig, je gewrichten soepel en je hart en longen sterk. Wat wil je nog meer? Maar niet iedereen wil of kan de deur uit om te sporten. Gelukkig is dat ook niet nodig. Want je eigen huis is al een sportschool! Vief vond zes oefeningen die je gewoon in je huiskamer kunt doen. 

Opdrukken tegen de muur
Liggend opdrukken kan gewoon. Als je tenminste nog fit genoeg bent. Maar het is ook heel begrijpelijk als dat misschien iets te veel gevraagd is. Daarom een alternatief: wanneer je je opdrukt tegen de muur, worden worden arm-, schouder en borstspieren ook flink getraind. Ga met de neus naar de muur, een armlengte van de muur afstaan. Plaats je handen recht vooruit, op schouderhoogte tegen de muur en buig je armen. Zorg dat jouw rug recht blijft en dat je de voeten plat op de grond laat staan. Nadat je jezelf terug in positie hebt gedrukt, begin je opnieuw. Doe dit zo'n 15 keer.

Koord-wandelen met ceintuur
Leg een ceintuur van een badjas op de grond en probeer over het koord te lopen. Deze oefening is heel goed om je balans te trainen en ondertussen gebruik je ook nog eens verschillende spieren. Niet alleen de beenspieren, maar ook de buik- en rugspieren helpen om balans te houden. Herhaal dit een keer of zes.

Benen trainen op de trap
Ga voor de trap staan en zet de rechtervoet op de onderste traptrede. Zet de linkervoet erbij en zet de rechtervoet weer op de grond en vervolgens ook de linkervoet weer op de grond. Probeer zoveel mogelijk zelf de balans te houden maar houd gewoon de leuning vast als dat nodig is. Een andere variant: tik om en om met de voeten de onderste trede aan. Probeer dit zo snel mogelijk te doen. Geen trap? Gebruik dan een drempel of dik boek. Herhaling: 15 keer.

Zonder handen opstaan uit een stoel
Voor een betere balans én sterkere beenspieren. Daar is deze oefening perfect voor: ga zitten op een stoel en sta op zonder je handen te gebruiken. Blijf even staan en ga weer zitten, ook weer zonder je handen te gebruiken. Doe dit 5 keer achter elkaar.

Op één been staan aan het aanrecht
aSta je toch even in de keuken? Maak dan meteen gebruik van dit moment om op één been te gaan staan. Houd beide knieën bij elkaar en breng je voet naar achter of trek juist je knie omhoog zonder je handen te gebruiken. Toch graag wat ondersteuning bij deze balansoefening? Houd dan het aanrecht even vast. Blijf telkens 10 seconden staan en wissel van been. Herhaling: 5 tot 10 keer.

Schouderdrukken met boeken
Zet je voeten iets uit elkaar. Neem in elke hand een boek of een klein flesje water en houdt deze boven je schouders naast je oren. Met de handpalmen naar voren gericht, strek je je armen rustig naar boven en weer naar beneden. Doe dit 10 keer. 

Het bewijs is geleverd: een stoel, het aanrecht of de muur kunnen veel meer voor je doen dan je denkt. Wie voldoende wil bewegen, hoeft dus niet perse naar de sportschool. Je hoeft niet eens je huis uit. Alledaagse voorwerpen kunnen prima volstaan als fitnessapparaten. Net zo lang tot er een warm en fijn zonnetje gaat schijnen.


Meest gelezen