De mens heeft van nature de behoefte om zich te verbinden. Maar een partner vinden en een relatie onderhouden is niet voor iedereen altijd even makkelijk. Psycholoog en coach Meinou Lambeck (53) kan daarbij helpen.
In haar praktijk begeleidt ze mensen bij het krijgen van een fijne en duurzame relatie. Speciaal voor Viefers die zich - al dan niet voor het eerst - op dit pad begeven, geeft ze tips en tricks.
Meinou, voordat we meteen de diepte in duiken, wat doe je precies?
“Ik ben psycholoog en coach en richt me in mijn praktijk vooral op mensen tussen de dertig en zestig jaar - met uitschieters naar boven en beneden - die een relatie willen, maar bij wie dat niet lukt. Er gaat steeds iets mis. Dat kan verschillende redenen hebben. In een individueel coachingstraject gaan we naar die redenen op zoek. Daarnaast geven we ook trainingen speciaal voor alleenstaanden.”
Is er een reden dat je je specifiek op mensen richt die alleen zijn?
“Ik heb het altijd een leuke doelgroep gevonden. Daarbij ben ik zelf ook een tijd alleen geweest en heb ik het proces van ‘happy en alleen’ naar ‘het lukt maar niet’ zelf ook ervaren. Dat roept van alles op. De liefde is precair en komt heel diep binnen. Als dat een paar keer niet lukt, doet dat iets met je vertrouwen en je zelfvertrouwen.”
Vragen mensen makkelijk om hulp? Of rust daar toch een soort taboe op?
“Ja, daar rust zeker een taboe op. Het is net als relatietherapie, dat schreeuwen mensen ook niet van de daken - terwijl een werkcoach in de arm nemen wél helemaal ingeburgerd is. Er komen soms mensen in mijn praktijk die al jaren geabonneerd waren op mijn nieuwsbrief voordat ze daadwerkelijk de stap zetten om zich aan te melden.”
En wat gebeurt er na die aanmelding?
“Mensen komen heel vaak binnen met het idee van: ik wil een relatie, ik volg één workshop en dan komt het vast goed. Maar het is veel bevredigender om naar jezelf te kijken en te zien wat je belemmering is, dan kun je écht iets aan je situatie veranderen. Daarom duren trajecten bij ons een half jaar tot een jaar. Je kunt echt aan knoppen draaien, maar niet in twee gesprekken.”
Welke knoppen bedoel je dan?
“We kijken naar meerdere aspecten. Allereerst: wat wil je? Het lijkt makkelijk, maar sommige mensen hebben een enorme eisenlijst, of weten juist niet wat ze willen. Dan volgen ze hun gevoel en komen dan ergens terecht waar ze niet terecht willen komen. Dus: wat wil je, en wat is realistisch? Vervolgens kijken we of er mentale belemmeringen zitten. Bindingsangst, verlatingsangst, gebrek aan (zelf)vertrouwen: wat zit eronder waardoor het moeizaam gaat?” Daarna gaan we wat praktischer te werk: wat doe jij om verbinding te maken? Sommigen komen altijd in de friendzone terecht en kunnen geen aantrekkingskracht creëren. Anderen missen goede sociale vaardigheden, of kunnen niet flirten. Daar gaan we dan mee aan de slag. En als laatste kijken we naar wat je nodig hebt om ervoor te zorgen dat een relatie standhoudt.”
Vaker inspirerende verhalen ontvangen?
Ontvang regelmatig handige tips en inspirerende verhalen rechtsreeks in je mailbox. Schrijf je nu gratis in voor de digitale nieuwsbrief van Vief.
Slagen jullie daar een beetje in? Hangen er veel bedankkaartjes aan de muur?
“Nou, tegenwoordig meer mailtjes dan kaartjes, haha. Maar het slagingspercentage is best hoog: 65-70% van onze cliënten heeft na het volgen van het coachingsprogramma een goede beginnende relatie. En 99% voelt meer vertrouwen in zichzelf en het krijgen van een relatie.”
Dan even specifiek over vijftigplussers. Welke verschillen zie je daarin als je het vergelijkt met de jongere doelgroep?
“Je ziet dat de kramp er bij de meesten uit is. Veel mensen die wat ouder zijn, zeggen: ‘als ik met iemand wat afspreek, gaan we koffiedrinken en dan we zien wel even’. Dit is bijvoorbeeld ook zo bij mensen die na het overlijden van hun partner weer aan een relatie toe zijn. Zij weten: mijn man of vrouw krijg ik niet meer terug, maar ik wil mijn leven nog wel met iemand delen. Ze zoeken vooral een maatje met wie ze de dag kunnen bespreken. Het gaat meer over leuk en gezellig. Bij jongeren zit er veel meer druk op.”
Zijn er ook dingen waar oudere alleenstaanden tegenaan lopen?
“Ik hoor vaak van vrouwen dat mannen veelal reageren op jongere vrouwen - en dat zij zelf alleen reacties krijgen van mannen van minimaal 10 jaar ouder. Maar andersom verwachten vrouwen ook veel van mannen. Ze willen geen oude of luie, maar een actieve en ondernémende man. Zowel mannen als vrouwen willen dus een jong type, maar lijken soms te vergeten dat ze zelf ook wat ouder zijn. Het is misschien goed te accepteren dat je in je eigen categorie ook met wat minder energieke kanten te maken krijgt.”
Zie je dat ook in je eigen praktijk?
“Zeker. Ik begeleidde een man en een vrouw van beiden 65 jaar bij wie ik dacht: goh, die zouden best leuk zijn samen. Maar dan kijk ik naar wat ze zoeken en dan zegt hij: ‘ik ben zelf heel actief, dus ik wil een jonge vrouw’. En zij zegt: ‘ik wil een lekker sportieve man, zonder buikje’. Mijn advies is dan: kijk eens wat verder dan die rimpel en dat buikje."
Heb je nog meer tips voor Viefers die een relatie zoeken?
“Er zijn veel online sites die zich speciaal richten op vijftigplussers. En als je daar niet van houdt, kijk dan eens verder. Als je een beetje googlet, zie je dat er superveel wordt georganiseerd voor vijftigplussers. Ga dat vooral doen. En daarbij hoef je je niet alleen te richten op plekken waar mensen alleen komen. Wat vind je leuk om te doen, heb je een hobby, en komen daar misschien mensen die je interessant vindt? Let daarbij wel op de aard van de activiteit. Hetero vrouwen gaan vaak iets heel vrouwelijks doen, en zijn dan teleurgesteld dat er geen mannen zijn. Daar moet je over nadenken. Dit is dan wel weer een kans voor mannen op zoek: ga daar vooral heen, want daar zijn veel vrouwen.”En dan nog een tip: vraag eens rond in je eigen sociale kring. Uit statistieken blijkt dat iemand via via leren kennen vaak een goede match oplevert, omdat je dezelfde achtergrond of normen en waarden deelt.”