Het zal je niet zijn ontgaan: het aantal zonuren vraagt nog niet meteen om factor 50. En toch: volgens de kalender is het volop voorjaar en staat de zomer voor de deur. Dat betekent dat er een flinke klus op je staat te wachten: de tuin! Wat is er allemaal nodig om je tuin zomerklaar te maken?
Het gazon is vaak een goede startplek. Haal eerst de dooie bladeren weg en maai het gras (maar alleen als je heel zeker weet dat het niet meer gaat vriezen). Hoe vaak je een gazon moet maaien, verschilt per seizoen. In de winter is het niet nodig, maar in het voorjaar mag het iedere week of zelfs vaker gemaaid worden. Door het gras regelmatig te maaien worden de grassprieten groter en steviger.
Tijd voor de grote schoonmaak
Het verwijderen van onkruid is waarschijnlijk niet je favoriete klus. Maar het terras of tuinpad wordt er wel mooier van. En: hoe warmer het wordt, des te sneller onkruid groeit. Als je nú begint met het verwijderen van onkruid, dan is het nog een beetje bij te houden de komende maanden. Tegenwoordig zijn er allerlei methodes om het onkruid te verwijderen. Denk aan de hogedrukspuit of een onkruidbrander. Je kunt er ook voor kiezen om het onkruid te verwijderen met een onkruidsteker. Azijn is weliswaar effectief, maar slecht voor de grond en daarom verboden. Als je dan toch bezig bent met de grote schoonmaak, kijk dan ook even goed naar je tuinstoelen en de bestrating van je terras, want daar mag best even flink gepoetst worden. Met de hogedrukspuit is het zo gepiept, maar een emmer heet water met een aansluitende schrobbeurt doet ook wonderen.
Snoeien is groeien
Zo langzaamaan kun je nu wel beginnen met het snoeien van de struiken. Snoeien doet namelijk groeien! Zorg dat je scherp snoeigereedschap hebt. In de zomer snoeien heeft zo z’n voordelen. Bij het snoeien ontstaat aan het uiteinde van de tak een snoeiwond. Als zo’n wond niet snel genoeg geneest, kan rotting ontstaan. Doordat vaste planten in een zomerse tuin volop groeien, heelt de snoeiwond veel sneller. Maar snoei nooit als de plant al in bloei staat. Zonde van al het moois dat je dan misloopt… . Nog een tip, of beter, een must: let er bij het snoeien van takken op dat je nét boven de gezonde zijtak afknipt!
Vaker handige tips ontvangen?
Ontvang regelmatig handige tips en inspirerende verhalen rechtsreeks in je mailbox. Schrijf je nu gratis in voor de digitale nieuwsbrief van Vief.
En dan het leuke gedeelte
Als alles schoon is, volgt het leukste gedeelte: nieuwe plantjes planten! Het voorjaar is in principe de beste tijd om nieuwe planten in de grond te zetten. Maar je kunt dit ook nog prima in de zomer doen. Vergeet alleen niet de nieuwe planten regelmatig water te geven. De wortels zijn nog niet lang genoeg om zelf voldoende water uit de grond te halen.
Als je planten in je tuin zet die minder zorg nodig hebben, kost het ook minder moeite om ze te verzorgen. Ga dus op zoek naar planten die resistent zijn tegen onkruid, niet te vaak gesnoeid moeten worden en die misschien ook tegen een beetje verwaarlozing kunnen. Denk aan:
- Kalimeris incisa (Japanse aster): deze plant bloeit probleemloos van augustus tot oktober en er komt geen onkruid doorheen.
- Leliegras: Een late bloeier die voor kleur zorgt.
- Schoenlappersplant: geeft kleurrijke bloemen én behoudt haar groene blad in de winter.
Slim tuinieren
Als je last hebt van gewrichtspijn of rugpijn, dan kan in de aarde wroeten al snel oncomfortabel voelen. Oplossing: ga de hoogte in! Maak bijvoorbeeld gebruik van verhoogde plantenbakken of planten die groeien op houtwerk (tomaten, druiven etc). Op deze manier oefen je minder druk uit op je knieën en ruggengraat. Een andere oplossing om zere knieën te voorkomen is een tuinkruk op wieltjes, waarin je ook gereedschap op kunt bergen. Als je merkt dat je sneller dan vroeger pijn in je handen krijgt tijdens het tuinieren, zoek dan fijn en goed gereedschap. Zorg ervoor dat je ergonomische snoeischaren en handgereedschap gebruikt en kies handschoenen die zowel comfortabel zitten als voldoende huidbescherming bieden.
Kies op warme dagen de ochtend of de avond om te tuinieren. Drink altijd veel water voor, tijdens en na het tuinieren en neem pauzes in de schaduw als je langer dan 15 minuten aan het werk bent. Misschien is het ook fijn om wat ‘hulptroepen’ in te roepen? Ga bijvoorbeeld met de buurvrouw, je partner, kinderen of kleinkinderen de tuin in en klets lekker bij terwijl je tuin of balkon zienderogen opknapt!
Extra tip
Heb je een mooie tuin maar kun je hem zelf niet (meer) onderhouden? Dan zijn er gelukkig tal van organisaties waar je makkelijk assistentie kunt regelen. UwAssistent is een goede en laagdrempelige manier om wat extra (groene) handjes in de tuin te hebben. Op deze manier kun je van je tuin blijven genieten.