Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Gezond oud worden: De belangrijkste gezondheidschecks

Gezond oud worden: De belangrijkste gezondheidschecks 

Leeftijd zegt natuurlijk slechts heel beperkt iets over je gezondheid. Maar eerlijk is eerlijk, naarmate de jaren verstrijken, moeten we een beetje beter op onszelf letten. Je wilt je goed voelen en dus is het belangrijk om er ook voor te zorgen dat alles nog werkt zoals het hoort. Dus, wat zijn belangrijke gezondheidschecks die echt heel handig zijn? 

1. Bloeddrukmeting: De stille sluipmoordenaar

Een hoge bloeddruk voel je meestal niet, toch kan die schade aanrichten aan je hart, nieren en bloedvaten. Je huisarts zal waarschijnlijk adviseren om je bloeddruk minstens eens per jaar te laten meten. Zie het als een onderhoudsbeurt voor je lichaam - je blijft toch ook niet rondrijden met een lekke band?

Tip: Met de Omron Connect app kun je thuis je bloeddruk makkelijk bijhouden. Meer info vind je op thuisarts.nl.

2. Cholesterol: Hoe vet is jouw bloed?

Een te hoog cholesterolgehalte verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Een simpele bloedtest laat zien of jouw cholesterol binnen de gezonde grenzen valt. Is hij te hoog? Geen paniek, een kleine aanpassing in je voeding (halló, havermout!) kan al veel doen; en anders heeft je huisarts vast nog wel wat trucjes paraat.

Tip: De app Cholesterol Manager helpt je bij het in kaart brengen van je cholesterolwaardes en geeft advies over gezonde voeding. Kijk ook op de website van de Hartstichting voor meer informatie.

3. Bloedsuikercontrole: Diabetes in de gaten houden

Diabetes type 2 wordt steeds vaker vastgesteld bij 50-plussers. Het goede nieuws is dat je diabetes met een simpele bloedsuikertest al vroeg kunt opsporen. Dus, waarom zou je wachten op klachten? Beter voorkómen dan genezen, toch?

Tip: MySugr is een handige app om je bloedsuikerspiegel bij te houden, vooral voor mensen die al risico lopen. Meer info over diabetes vind je op diabetesfonds.nl.

Vaker handige tips ontvangen?

Ontvang regelmatig handige tips en inspirerende verhalen rechtsreeks in je mailbox. Schrijf je nu gratis in voor de digitale nieuwsbrief van Vief.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

4. Coloscopie: Even naar binnen gluren

Coloscopie, het woord alleen al kan je doen huiveren. Toch is deze check echt belangrijk. Vanaf je 55e kun je deelnemen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Het is misschien niet echt een feestelijke ervaring, maar het kan wel je leven redden. Darmkanker komt vaker voor bij mensen boven de 50, dus vergeet je gêne en doe de check. 

Tip: Kijk voor meer informatie over het bevolkingsonderzoek darmkanker op de website van het RIVM.

5. Botdichtheidsmeting: Check die botten!

Osteoporose - een ingewikkeld woord voor botontkalking - is een aandoening die maakt dat je botten brozer worden. Vooral vrouwen na de overgang lopen een verhoogd risico, maar mannen zijn ook zeker niet immuun. Een botdichtheidsmeting kan bepalen of je botten wat extra hulp nodig hebben. Voorkomen is beter dan breken, zeggen we dan maar.

Tip: De Osteoporosis Risk Check app kan je helpen je risico op osteoporose in te schatten. Voor uitgebreide informatie kun je terecht bij de Vereniging Osteoporose of bij je huisarts. 

6. Gezichts- en gehoortesten: Hoe staat het met je zintuigen?

Als je merkt dat je bij het tv-kijken steeds vaker naar de ondertiteling kijkt, is het tijd om je ogen en oren te laten testen. Regelmatige controles kunnen helpen om oog- en gehoorproblemen vroegtijdig te signaleren. Doe het bijtijds - je wilt toch niet die man/vrouw zijn die steeds roept: ‘Wat zeg je?’ 

Tip: Bij Schoonenberg kun je online een eenvoudige gehoortest doen. Voor oogtesten kun je op oogvereniging.nl meer informatie vinden.

7. Vaccinaties: Ja, ook op je 50ste!

Vaccinaties zijn niet alleen voor kinderen. Denk bijvoorbeeld aan de griepprik, die elk jaar wordt aanbevolen voor 60-plussers, en aan de prik tegen pneumokokken. En tegenwoordig natuurlijk de coronaprik. Deze vaccinaties helpen je weerstand op peil te houden en ernstige ziekten te voorkomen. Een klein prikje voor een groot effect!

Tip: Download de RIVM Vaccinaties app om herinneringen te ontvangen voor de aanbevolen vaccinaties. Voor meer info kijk je op RIVM.nl.

Algemene tips om je gezondheid op peil te houden

Naast deze gezondheidschecks zijn er natuurlijk ook wat algemene adviezen die je helpen om fit en gezond te blijven:

  • Beweeg regelmatig: wandelen, fietsen, zwemmen—het maakt niet uit hoe, als je maar in beweging blijft. Bewegen is goed voor je hart, botten én humeur. 
  • Gezonde voeding: zorg voor een gevarieerd dieet met voldoende vezels, vitaminen en mineralen. Vergeet vooral vitamine D en calcium niet. 
  • Mentale gezondheid: ook je geestelijke welzijn verdient aandacht. Een goed sociaal netwerk, minder stress en voldoende slaap doen wonderen. 

Tot slot, vergeet niet om naar je eigen lichaam te luisteren. Jij kent je lichaam het best, dus als er iets niet goed voelt, bespreek het met je huisarts. Gezond oud worden is geen race, maar een levenslange marathon. Je kunt dus maar beter goed voorbereid aan de start verschijnen.


Meest gelezen

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief

Regelmatig tips en inspiratie rechtsreeks en gratis in je mailbox. Viefs nieuwsbrief staat bomvol inspiratie, tips en nieuwtjes om de regie over je leven zelf in de hand te houden.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.