In de decembermaand zijn veel mensen druk met kerst, koken en cocoonen. Dat is natuurlijk heel gezellig, maar niet iedereen heeft - om welke reden dan ook - zin in drukte en het in elkaar flansen van een vijfgangendiner.
Daarom delen we tien kijk- en leestips voor heerlijk rustige feestdagen. Kun je daarna altijd nog aanschuiven voor het toetje.
LEZEN
Als het gaat om boeken, zijn er net zoveel smaken als dat er mensen zijn. Om je toch wat richting te geven in het immense boekenwoud, tippen we drie titels uit verschillende genres. De boeken kun je uiteraard kopen, maar ook lenen (en lezen) in de bibliotheek. Heb je dat kopje koffie ook meteen te pakken.
1. Wie houdt je warm in de winter - Berend Boudewijn
Met liefde tippen we deze autobiografie van Berend Boudewijn. Hierin vertelt hij - in de derde persoon - op indrukwekkende wijze over het leven na het overlijden van zijn vrouw, Martine Bijl. Een man op leeftijd woont alleen in een groot huis waarin de versierdrift van zijn overleden vrouw in werkelijk elke hoek terug te vinden is. De dagelijkse beslommeringen zonder zijn grote liefde vragen om een nieuwe routine, en dat valt niet mee. Met licht ironische toetsen beschrijft Berend Boudewijn het leven van een man die het opeens alleen moet doen. En hij beschrijft het leven mét haar, zoals dat is opgeslagen in zijn geheugen. Het levert een sober, amusant en bovenal indringend verhaal op.
2. Moordclub (op donderdag) - Richard Osman
Mocht je denken dat er weinig gebeurt in een bejaardenhuis, dan heb je het mis. Moordclub (op donderdag) gaat over vier bewoners van een prettig en rustig bejaardenhuis, die een opmerkelijk clubje vormen. Een keer per week, op de donderdag, komen ze bij elkaar om onopgeloste moorden te onderzoeken. Als een vastgoedontwikkelaar uit het nabijgelegen stadje wordt vermoord komt ‘de moordclub’ in actie; het is hun eerste grote zaak. Tot hun verbazing lijkt de moord alles te maken te hebben met hun eigen verzorgingshuis. De vier vrienden mogen dan wel behoorlijk op leeftijd zijn, ze hebben allemaal meer dan genoeg levenservaring. Maar zijn ze nog in staat om een moordenaar te vinden voor hij weer toeslaat? Goed nieuws als dit boek je beviel: het is een serie en bestaat uit meerdere delen. Hoera!
3. Mayday - Suzanne Vermeer Dan even wat heel anders: het nieuwste boek van Suzanne Vermeer, een van de best verkopende thrillerauteurs van het moment. Mayday vertelt het verhaal van Charlie Muller, die met haar vriend op vakantie is in Stockholm. Alles göed en åårdig, tot ze het verschrikkelijke nieuws krijgt dat het zeilschip waarmee haar broer Peter, zijn vrouw Femke en Femkes broer Robert een tocht over de Oostzee maakten, is gezonken. Femke en Robert worden al snel gevonden, maar Peter blijkt overboord geslagen, verdronken en spoorloos. De Zweedse politie vermoedt een botsing met een walvis en onderzoekt de zaak niet verder, maar Charlie blijft het gevoel houden dat er iets niet klopt. Samen met journalist Elina Kjellberg gaat ze op zoek naar de waarheid. Opmerkelijk detail: in 2011 werd bekend dat achter het pseudoniem Suzanne Vermeer de toen net overleden auteur Paul Goeken schuilging. In overleg met zijn familie werd besloten om de boekenreeks na zijn dood voort te zetten. Wie tegenwoordig de bestsellers van Suzanne Vermeer schrijft, is een van de best bewaarde geheimen van de Nederlandse boekenwereld.
Vaker inspirerende verhalen ontvangen?
Ontvang regelmatig handige tips en inspirerende verhalen rechtsreeks in je mailbox. Schrijf je nu gratis in voor de digitale nieuwsbrief van Vief.
4. Nagejaagd - Valerie Lempereur
Zegt ‘wijnen, wijnen, wijnen’ je iets? Dan doet de naam Caroline van Eeden zeer waarschijnlijk ook een belletje bij je rinkelen. Tien jaar lang was ze de beste vriendin van tv-bekendheid Martien Meiland. Ze emigreerde in februari 2019 met de familie naar Frankrijk en was twee seizoenen te zien in het televisieprogramma Chateau Meiland. Tot zover alles leuk en gezellig, tot Caroline na een ruzie op straat werd gezet en haar leven een hel werd. Haar privéleven werd besproken in maar liefst drie boeken. Ze werd uitgemaakt voor geldwolf, profiteur, luiaard, oud wijf en geframed als labiel. De negatieve publiciteit was zo overweldigend dat Caroline thuis kwam te zitten met een zware depressie en gediagnosticeerd werd met PTSS. In dit boek vertelt Valérie Lempereur voor het eerst Carolines verhaal.
5. Middernachtbibliotheek - Matt Haig
We sluiten deze lijst af met de prachtige roman Middernachtbibliotheek, een ode aan het leven, ook als dat gebreken vertoont. Hét boek dat bewijst dat er altijd nog andere mogelijkheden zijn als je het even niet meer ziet zitten. Hoofdpersoon Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze al haar hele leven lang de verkeerde keuzes maakt en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt - een plek tussen leven en dood - krijgt ze de kans om te zien op welke vele manieren haar leven anders had kunnen verlopen. Elk boek dat ze openslaat neemt haar mee naar een ander leven. Een leven waarin ze Olympisch zwemkampioen is en wél bij haar ex is gebleven. Terwijl ze door de Middernachtbibliotheek struint, moet ze de ultieme vraag onder ogen komen: wat maakt het leven de moeite waard?
ZIEN
Voor een goede film hóef je tegenwoordig niet eens de deur meer uit - of je portemonnee te trekken. Op televisie worden vaak goede films uitgelicht en uitgezonden. In je (online) tv-gids kun je zien welke films er op de planning staan. Zo kun je je eigen bioscoopavondje inplannen. Ben je geabonneerd op een streamingdienst als Netflix, Videoland of NPO? Dan kies je niet alleen welke serie of film je wil zien, maar ook wannéér.
Tip: je kunt een abonnement starten en opzeggen wanneer je maar wil. Is een maand voldoende? Zeg dan meteen bij de start van het abonnement op. Zo houd je goed overzicht over de kosten.
1. Hendrik Groen
Zowel een boekenhit áls een tv-hit: Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen en een absolute must als je een komisch kijkje in je toekomst wil nemen. In de serie kwijnt de bejaarde Hendrik Groen weg in een verzorgingstehuis. Hij vindt het tijd om in verzet te komen en richt een groepje op om leuke dingen mee te doen. De avonturen die hij met hen beleeft, beschrijft hij in zijn dagboek. Deze Nederlandse serie levert tranen op, maar: zowel van het lachen, als van het huilen. Te zien via NPO.
2. Mamma Mia!
Om meerdere redenen een heerlijke trip down memorylane: de film Mamma Mia! - te zien op Netflix. Niet alleen komen er heerlijke klassiekers van ABBA voorbij, Meryl Streep speelt als vrijgevochten moeder ook de rol van haar leven. Ze won er niet voor niets een Golden Globe mee. De film vertelt het verhaal van de jonge Sophie, die drie vroegere flirts van haar moeder uitnodigt op haar bruiloft in de hoop te ontdekken wie van hen haar vader is. Dat alleen al is smullen, maar - ook heerlijk in deze tijd van het jaar - de film is opgenomen op het Griekse eiland Skopelos. Ohh, is het al zomer?
3. Live to 100: Secrets of the Blue Zones
We blijven even in het thema van warme oorden - pik in, ‘t is immers winter. In deze deze prachtige serie op Netflix neemt avonturier en schrijver Dan Buettner je mee naar de Blue Zones, dé vijf plekken op aarde waar mensen op wonderbaarlijke wijze erg oud worden. Buettner wil weten waarom. Is het voeding? Is het gemeenschapszin? De serie begint met een disclaimer dat Buettners bevindingen niet per se correleren met wetenschappelijk onderzoek. Kortom: hij geeft geen medisch advies. Dat maakt ook niet uit: elke kijker die enigszins is ingevoerd in deze gebieden (waaronder Okinawa, Sardinië en Singapore) die de schrijver ‘blauwe zones’ noemt, zal wel kunnen raden waarom het leven daar zo aangenaam oogt.
4. Eat, pray, love
Deze film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Elisabeth Gilbert uit 2006 en te zien op Netflix. In het boek beschrijft Gilbert hoe ze zichzelf na een heftige scheiding probeert te hervinden. Ze gaat op reis en op zoek naar lekker eten, spiritualiteit en ware liefde. Het boek werd een wereldwijde bestseller: het ging meer dan 10 miljoen keer over de toonbank. Een verfilming kon dan ook uitblijven - en dat gebeurde dan ook in 2010.Gilbert wordt in de film gespeeld door Julia Roberts en voert de kijker mee naar Italië, India en Indonesië en de lokale heerlijkheden die je er kunt eten. Pas maar op, je krijgt hier geheid trek van.
5. Walsen en schansspringen
Terug naar de kou, al kan die ook zeer aangenaam zijn - om naar te kijken dan. Er is weinig meer ontspannen dan het nieuwe jaar in te luiden (of walsen) met klassieke muziek en een sprong in het diepe - althans, voor een ander dan. Traditiegetrouw zendt NPO1 op 1 januari vanaf 09.00u het Nieuwjaarsconcert uit, waarvoor live overgeschakeld wordt naar Wenen. Hier speelt het Wiener Philharmoniker o.l.v. Christian Thielemann de sterren van de hemel - zo je woonkamer in. Uitgewalst? Kom dan even rustig bij met het schansspringen in het Duitse Garmisch Partenkirchen. Of nou ja, rustig… De skiërs - aangemoedigd door zo’n twintig- tot dertigduizend bezoekers, suizen met een snelheid tot wel 92 kilometer per uur van de 149 meter hoge schans. Dan ben je blij dat je hoog (?) en droog in je woonkamer zit.