Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

8 december: Nationale browniedag

Je kunt het zo gek niet bedenken of we maken er een dag van… zo is er ook een officiële dag van de brownie, dat overheerlijke chocoladecakeje dat in vierkantjes gesneden wordt, knapperig van buiten is en smeuïg van binnen. Gisteren, 8 december, was het zo ver. Vief vertelt meer over de herkomst van de brownie en deelt vooral ook een overheerlijk recept met je! Want: het is nooit te laat voor Brownies... :)  

Waar komt de naam brownie eigenlijk vandaan? 

De brownie is van oorsprong Amerikaans. Maar wat betekent die naam? Dat is een beetje onduidelijk. Men denkt dat de naam niet uit het Engels komt, maar een verbastering is uit het Schotse Gaelisch. Een brownie of brounie betekent in die taal een mythisch wezen dat een beetje lijkt op een kabouter. Maar er zijn meer verklaringen. Zo zouden ze vroeger in plaats van chocola melasse gebruikt hebben, waardoor het gebakje bij het bakken bruin werd - de brownie dus...

Leuk lesje geschiedenis

Bij de dag van de Brownie hoort ook een klein lesje geschiedenis. Want als je brownie zegt, zeg je ook ‘girlpower’: Het is 1889 in het door een grote brand verwoestte Chicago. Een groepje vrouwelijke activisten maakt zich sterk om het imago van de stad op te krikken. Zo'n 117 vrouwen vormen samen de Board of Lady Managers. President is Bertha Palmer. Tijdens de voorbereidingen voor een belangrijke lunch ziet ze dat er een taart op het menu staat. Prima natuurlijk; alleen taart staat in die tijd erom bekend een heel zwaar dessert te zijn dat ook nog eens moeilijk te eten is. En dus vraagt Bertha aan de chef om een echt vrouwendessert te ontwerpen: kleiner dan een taart en makkelijker te eten. En zie daar: na een paar proefsessies was de brownie geboren. 

Vaker handige tips ontvangen?

Ontvang regelmatig handige tips en inspirerende verhalen rechtsreeks in je mailbox. Schrijf je nu gratis in voor de digitale nieuwsbrief van Vief.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Variaties op de ‘gewone’ brownie

De brownie komt in vele soorten, maten en variaties voor: smeuïg, plakkerig of meer als een cake. En natuurlijk met veel chocola. Brownies en chocola zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voor een goede brownie kun je dus best hele goede kwaliteit cacao en/of chocola met een hoog cacaogehalte (minimaal 70%) gebruiken. In de loop der jaren zijn er veel variaties op de brownie ontstaan: met noten, drank etc.  Een bekende is de blondie. Het woord spreekt voor zich: er wordt geen bruine, maar witte chocolade voor gebruikt. Een andere interessante en vooral lekkere variatie is de Nutella brownie. Een brownie dus met als basis de Nutella hazelnootpasta (of een andere hazelnootpasta). 

Het recept 

Wat heb je nodig voor 16 stuks? 

Een bakvorm van ca. 20x20cm

  • 300 gram pure chocolade
  • 100 gram melk chocolade
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 125 ml slagroom
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • 4 eieren
  • snufje zout

En zo maak je ze: 

  1. Breek 200 gram pure chocolade (70% cacao of meer) en 100 gram melkchocolade in stukjes en doe deze samen met de boter in een pannetje. Zet de pan op een laag vuur. Laat alles onder af en toe goed roeren smelten totdat je een mooi glad mengsel krijgt.
  2. Klop de eieren los in een kom en voeg hier vervolgens de basterdsuiker aan toe. Net zo lang kloppen tot je een gladde massa hebt en de meeste suiker is opgelost.
  3. Voeg dan de gesmolten chocolade toe en roer alles voorzichtig door elkaar met een houten lepel tot de ingrediënten goed gemengd zijn. (Niet met een mixer kloppen, daar wordt je mengsel taai van).
  4. Zeef het bakmeel boven de kom en voeg er een snufje zout aan toe. Wederom goed doorroeren met een houten lepel (niet met de mixer) tot er geen klontjes meer zijn. 
  5. Stort het beslag vervolgens in een ingevette bakvorm en plaats het geheel voor 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C. (175°C voor elektrisch).
  6.  Laat de brownies een dikke drie kwartier afkoelen in hun vorm voordat je het geheel met glazuur bestrijkt. Het glazuur maak je als volgt: doe de slagroom in een pannetje en voeg daaraan de rest van de pure chocolade in blokjes toe. Verhit op een laag vuur totdat de chocolade gesmolten is en je een lichtbruin mengsel krijgt. Stort dit glazuur vervolgens over de brownies heen en zet de schaal in de koelkast om af te koelen. Snijd ze pas in stukjes, als ze volledig zijn afgekoeld en het glazuur gestold. 
  7. Klaar. Smullen!

Meest gelezen

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief

Regelmatig tips en inspiratie rechtsreeks en gratis in je mailbox. Viefs nieuwsbrief staat bomvol inspiratie, tips en nieuwtjes om de regie over je leven zelf in de hand te houden.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.