Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Puzzelpraat 1: Paul is verslingerd aan puzzels: ‘Mijn vrouw en ik maken zelfs een puzzelplanning’

Puzzelpraat deel 1: Paul Karelse (71) uit Middelburg is fervent puzzelaar. En hij niet alleen - hij heeft zijn vrouw aangestoken en inmiddels is zij al net zo bezeten als hij. “We hebben een complete planning van wie welke puzzel maakt. Als de abonnementsboekjes op de mat vallen, maken we meteen een verdeling. ‘Jij maakt deze, ik maak deze.’ Haha. Ja, zo gaat het echt.”

Tijd om te puzzelen had Paul niet altijd. In zijn jaren als jonge vader (zijn drie kinderen zijn inmiddels allemaal het huis uit) had hij minder ruimte. Al is de liefde voor puzzelen wel in die periode begonnen. 

Te fit
Het serieuze kraak-werk begint als Paul met pensioen is. Al is hij dat ook weer niet écht. “Ik heb veertig jaar lang als ambtenaar in de sector arbeidsre-integratie gewerkt, maar ben echt nog te fit om achter de geraniums te gaan zitten. Daarom werk ik nu nog als chauffeur en ben ik oproepbaar als verkeersregelaar. En daarnaast heb ik dus ruim de tijd om te puzzelen.” 

Gratis puzzelen

Denksport heeft een super leuke online puzzel gemaakt, speciaal voor Vief-ers.

Over dat puzzelen, vertel - waarom ben je daar zo dol op? 
“Om te beginnen vind ik het gewoon echt heel leuk om te doen. Ik heb een grote winnaarsmentaliteit, wil altijd nummer 1 zijn. Met puzzelen ben je eigenlijk constant bezig met een wedstrijdje. Daar word ik blij van. Daarnaast merk ik dat het mij en mijn vrouw helpt om hersenfit te blijven. Als je ouder wordt, is het een goede test voor je geheugen. Want alles wat je onthoudt, kan terugkomen in een puzzel. Anders gezegd: het is goed voor je geest. En tot slot heeft het voor een hele leuke extra hobby tussen mij en mijn vrouw gezorgd. We hebben er een nog sterkere band door gekregen en beleven er samen veel lol mee.”  

Ja, waar wordt bijvoorbeeld om gelachen? 
“Gisteren nog, vroeg mijn vrouw me een ander woord voor partner - acht letters. Ik heb er echt de hele avond mijn hoofd over gebroken, maar ik kwam er niet uit. En mijn vrouw ook niet. Later bleek ze verkeerd te hebben gelezen, en stond er ‘panter’. Daar moeten we dan heel erg om lachen. Of ik niet juist boos was? Nee hoor, ruzie veroorzaakt het nooit.” 

Hoe gaat het puzzelen er bij jullie thuis aan toe?
“We zijn geabonneerd op een paar puzzelboekjes. Als die op de mat vallen, maken we meteen een verdeling. ‘Jij maakt die, ik maak die.’

We gaan meteen aan de slag en maken er ook gelijk een planning bij. We sturen alle puzzels namelijk ook in, en dat moet je op tijd doen. Daarnaast doe ik ook dagelijks mee aan online puzzels. Die zijn altijd op tijd. Daar pak ik dus ook echt even mijn rust voor, want iedere seconde telt. En tot slot nemen we letterlijk puzzels uit alle hoeken en gaten van het land mee. Staat er ééntje in het Jumbo-blaadje? Mee naar huis. De keurslager? Ook mee naar huis.”

En hoe verdelen jullie de puzzels? Wie doet welke? 
“Dat is in de jaren heel automatisch gegroeid. Ik doe de filippines, kruiswoorden, crypto's, doorlopers, Zweden en andere ingewikkelde vraagstukken. Mijn vrouw doet meestal de puzzels op het gebied van codekrakers, legpuzzels en rebussen. Zij vindt dat leuker, dan vind ik dat prima. Als we er niet uit komen, helpen we elkaar. En dan komen we er altijd uit. Soms moet er een een nachtje blijven liggen, maar dan weten we het alsnog. Er blijft letterlijk geen puzzel onopgelost bij ons thuis.”

Heeft het puzzelen jullie nog mooie prijzen opgeleverd?
“We hebben een keer een weekendje in een bungalow gewonnen. Dat was onze grootste prijs. Maar laatst ging het om een paraplu, ook leuk toch? Het gaat niet per se om wat je wint, maar dat je wint. Daar ben ik heel gespitst op. Dat zit echt in mijn genen.”

Staan jullie bij vrienden en familie bekend als de puzzel-gekkies? 
“Wel een beetje. Maar het is niet zo dat we, als er vrienden of familie bij ons zijn, we ons ineens terugtrekken omdat er gepuzzeld moet worden. Onze strakke planning helpt daar wel bij. We willen namelijk wel echt alles op tijd inleveren. Tijdens vakanties maken we een uitzondering, puzzelen moet geen stoorzender zijn. Dus dan doen we het hoognodige, maar besteden we verder vooral tijd aan elkaar en onze kinderen. En nee, het is niet dat we dan trillend aan het afkicken zijn, haha.” 

Gratis puzzelen

Train je hersenen met deze online puzzel, speciaal voor Vief-ers! Veel puzzelplezier!

Heb je nog een puzzeldoel dat je wil bereiken?
“Niet echt. Nouja, de beste blijven. Bij de puzzels op tijd wil ik mijn tijd blijven verbeteren en de snelste zijn. Nu ben ik dat soms, niet altijd. Maar ik ben nog tevreden over mijn snelheid. Verder heb ik geen droom om op een puzzelredactie te komen kijken ofzo, zover reikt mijn gekte ook weer niet, haha. Mijn doel is gewoon fit blijven samen met mijn vrouw en lekker te blijven winnen.”

Dit is het eerste deel in de serie Puzzelpraat die we maken in samenwerking met onze partner Denksport, over de (gezondheids)voordelen en het plezier van puzzelen.


Meest gelezen