Puzzelmaker bij Denksport. Moet je daar heel slim voor zijn? Wordt elke puzzel met de hand gemaakt? Veel vragen die eindelijk een antwoord krijgen, want Vief is in gesprek met puzzelredacteur Iolanda Lorrai (51).
‘Oorspronkelijk ging ik aan de slag voor een half jaar. En toen ben ik blijven hangen.’
Laten we even bij het begin beginnen. Hoe ben je bij Denksport terechtgekomen?
“Na mijn studie Engelse Taal- en Letterkunde zocht ik een baan, ik wist alleen niet echt in welke richting. Toen kwam ik in de krant een advertentie van Denksport tegen. Je had minimaal een hbo-opleiding en affiniteit met taal en puzzelen nodig. Dat had ik. Ik werd aangenomen, en 24 jaar later zit ik er nog steeds.”
Je baan klinkt, zeker voor de puzzelaars onder ons, als een droom. Is dat ook zo?
“Haha, dat snap ik wel. Al is het denk ik minder romantisch dan de meeste mensen denken. Toen ik hier net begon, kreeg ik puzzels - die met de hand waren gemaakt - met de post opgestuurd. Die ging ik dan in zitten tikken. Tegenwoordig worden puzzels niet meer, of althans: niet allemaal, met de hand gemaakt. Kruiswoordpuzzels en Zweedse puzzels en doorlopers lopen vanzelf, tenzij het systeem aangeeft dat er teveel tekst op een pagina staat. Dan passen we dat in het boekje aan door een kortere omschrijving te maken. En ook bij andere puzzels komt er nog menselijk hand- of denkwerk bij kijken.”
Gratis puzzelen
Speciaal voor Vief-ers heeft Denksport een toffe online puzzel gemaakt.
Doe de gratis puzzel en maak kans op een puzzelboek naar keuze.
Precies, anders zou je weinig te doen hebben. Hoe ziet jouw dag eruit?
“Nou, neem vandaag. Ik ben bezig met het boekje ‘Tien voor Taal Quizkrakers’. Daar zitten Filippines…”
… Filippines. Help deze puzzel-leek even?
“Bij Filippines komen de woorden op zo’n manier onder elkaar te staan dat als je de puzzel van boven naar beneden bekijkt, er een oplossing uitkomt. Verticaal dus.”
Begrepen. Ga verder.
“Er zijn zo’n 26 tot 32 omschrijvingen per puzzel. Die omschrijvingen zijn ooit in het systeem gezet en vervolgens door de computer omgezet in een puzzel. Ik check nu of dat goed is gegaan en of ik niet wat leukers kan verzinnen. Of dat een omschrijving kan worden vervangen door een foto, dat werkt ook altijd goed. Van mensen bijvoorbeeld, of dieren of voorwerpen. Dat geef ik dan door aan de fotoredacteur. Dus ik redigeer de puzzels die al gemaakt zijn in de breedste zin van het woord.”
Heb je een concreet voorbeeld?
“Nu bijvoorbeeld, zie ik een woord, en dan denk ik: hmm, dat is wat oubollig. Of als de oplossing Patrick Bruel (een Franse zanger - red) is, dan denk ik: ik ken ook wat ‘nieuwere’ Patricken. Patrick Laureij bijvoorbeeld, of Patrick Lodiers. Of Patrick Kluivert. Dat vervang ik dan. Of ik vervang een woord dat er lang geleden in is gezet, maar nu niet meer gebruikt mag worden. Het gaat om het onderhoud van wat we hebben. Iets is ooit in het systeem gezet, en ik kijk of dat leuker of actueler kan. En natuurlijk of de puzzel nog werkt.”
Daarover gesproken: voor welke puzzel moet je nou het slimst zijn?
“Dat ligt wel een beetje aan het soort puzzel. Voor quizzen heb je veel algemene kennis nodig, maar bij cryptogrammen moet je weer goed kunnen associëren. Een voorbeeld? ‘Het onderhoud van een brancard is erg duur."
- stilte -
Ehm.
“Kostbaar. Een brancard is een baar, en het onderhoud is wat het kost. En het is duur, dus Kost-baar. Snap je?”
… ja, ik heb ‘m!
“Niet iedereen is overal even goed in, daarom hebben we elk onze eigen titels (en krantenpuzzels) onder onze hoede. Ik doe de Logikwis-collectie met logigrammen, en los daar ook puzzels voor een paar collega’s voor op. Naast de logische puzzels ligt mijn hart wel bij de quizzen, en ik doe ook wat kindertitels.”
Wat vind je nou het leukste aan je werk?
“Ik vind het leuk om zelf dingen te verzinnen, en omschrijvingen te bedenken voor bepaalde thema’s. Dan ben ik echt bezig met taal en puzzelen, dat vind ik heel leuk.”
Hoe zie je de toekomst van puzzelen in deze digitale wereld?
“Nou, dat is grappig. We zijn de laatste jaren veel samenwerkingen aangegaan met partijen als het Rijksmuseum en de Top2000. De boeken die we met die partners hebben gemaakt, zijn ontzettend populair. Er werd een tijd gedacht dat print wegging en alles digitaal werd, maar uiteindelijk vinden mensen het toch het fijnst om op papier te puzzelen, dus dat blijft.”
Op naar de volgende 24 jaar dus.
“Haha, wie weet!”
Win een puzzelboek
Train je hersenen met deze online puzzel, speciaal voor Vief-ers!
En maak kans op een puzzelboek naar keuze. Veel puzzelplezier!
Dit is het tweede deel in de serie Puzzelpraat die we maken in samenwerking met onze partner Denksport, over de (gezondheids)voordelen en het plezier van puzzelen. Lees hier over puzzelaar Paul - die ook zijn vrouw heeft aangestoken met 'het puzzelvirus'.